Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderat riksdagsledamot ville göra avdrag för tandblekning

- 11/09/2019, 19:18 -

Marléne Lund Kopparklint blev riksdagsledamot för Moderaterna 2018. I sin deklaration för 2018 bad hon om skatteavdrag för bland annat tandblekning och kläder – något Skatteverket vänligt men bestämt avslog.

Marléne Lund Kopparklint har varit en moderat riksdagsledamot i drygt ett år. Inför hennes valkampanj 2018 gjorde hon flera förberedelser som hon ville ha skatteavdrag för – däribland en del som främst berör det yttre. 

"Kläder, tandblekning och sjukgymnastik"

När Skatteverket fick Lund Kopparklints deklaration uppstod vissa frågetecken. Bland hennes kostnader för valkampanjen som hon ville ha skatteavdrag på nämns plötsligt en del utseende relaterade saker:

”Under övriga upplysningar har du uppgett att avdraget avser valkampanj och att 24 221 kr avser kostnader för resor, trycksaker och annonsering, samt att 4 694 kr avser kläder, tandblekning och sjukgymnastik”, skriver Skatteverket.

Myndigheten fortsätter, med en förklaring till varför de nekar den delen av avdraget:

”De kostnader du haft för kläder, tandblekning och sjukgymnastik är privata levnadskostnader”.

Marlene Lund Kopparklint
Bildkälla: Facebook/Marlene Lund Kopparklint

Skatteverket avslår 

En politisk kandidat som är invald i till exempel riksdagen eller kandiderar till omval har rätt att ansöka om avdrag – men inte för saker såsom tandblekning. Samtidigt menar Lund Kopparklint att det är "omöjligt" att särskilja vilka pengar som gått till vad, vilket hon svarade Skatteverket, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Skatteverket å andra sidan beslutar att 5000 kronor, inte 28 915 som Lund Kopparklint yrkat på, är ett rimligt belopp som kan tänkas ha använts till valkampanjen. För att få avdraget måste summan dock överstiga 5000 kronor, så Lund Kopparklint snubblar precis på målsnöret. 

Lund Kopparklints svar

Till SVT Värmland kommentarer den moderata riksdagsledamoten ansökan: 

– Bakgrunden är att jag fått rådet av Skatteverket att göra ett så kallat öppet yrkande. Detta innebär att man låter pröva om ett antal utgifter är avdragsgilla eller inte. Det har bland annat rört sig om kostnader kopplade till fotografering till min valkampanj. Nu har jag fått Skatteverkets syn på saken och jag kommer självfallet att rätta mig efter deras beslut.

Mer politik: Hårda attacken mot Annie Lööf: ”Vill du föda barn i en städskrubb?”

Brukar du bleka tänderna?