Lisa-Bjurwald-till-attack-mot-Annie-Loof
Lisa Bjurwald till attack mot Annie Lööf - Foto: Aas Erlend/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT

Hårda attacken mot Annie Lööf: ”Vill du föda barn i en städskrubb?”

Förlossningsvården och dess brister har länge varit en het fråga inom svensk politik. Nu ger sig debattören och journalisten Lisa Bjurwald in i diskussionen – med ett par skarpa frågor till Annie Lööf (C).


BB-krisen är en fråga som engagerat många de senaste åren. Krisen handlar framförallt om de nedläggningar som har skett av BB-sjukhus i landsbygden men även brister i förlossningsvården på stort. 

En av de som tidigare har kritiserat situationen är debattören och journalisten Lisa Bjurwald. I en debattartikel som publiceras av Aftonbladet ger hon sig in i diskussionen med ny kraft – med en särskild känga till Centerledaren Annie Lööf

Bjurwalds kritik 

Lisa Bjurwald sparar inte på krutet i sin text. Bland annat beskriver hon hur politiker anger vissa löften i offentliga sammanhang men att dessa sedan inte uppfylls i praktiken. Hon skriver även att kvinnors psykiska och fysiska hälsa riskeras när BB-sjukhus läggs ned, samt uppger exempel på kvinnor som råkat illa ut. 

En bit in i texten riktar hon dock om sitt fokus – och tilltalar Centerledaren direkt. Och det är hårda ord Annie Lööf får ta.

Bildkälla: Villhelm Stokstad/TT

Hårda frågor till Annie Lööf 

Lisa Bjurwald skriver att ingen politiker är oskyldig till BB-krisen, men hon vänder sig ändå direkt till en – Annie Lööf. Detta då Centerledaren själv är gravid, vilket tycks väcka särskilda frågor hos debattören: 

"Annie, vill du verkligen föda i en städskrubb? Eller längs en motorväg, eller kanske i panik hemma på kökssoffan utan smärtlindring?"

Hon fortsätter, med en specifik uppmaning till partiet: 

"Om svaret är nej, berätta gärna om Centerpartiets planer för en levande landsbygd, där människor vågar slå sig till ro och bilda familj – och vad ni gör för att stoppa nedläggningarna."

Annie Lööf meddelade att hon väntar sitt andra barn på Instagram. Bildkälla: Instagram/annie_loof

Regeringens budget

Sedan år 2015 har förlossningsvården förstärkts med 400 miljoner kronor extra årligen. Detta gör att budgeten för 2019 är totalt 1,59 miljarder, skriver Regeringskanslitet

Trots detta har flera nedläggningar skett de senaste åren, nu senast BB Karlskoga som lades ned i juni. Det här har skapat flera upprörda reaktioner – däribland från Lisa Bjurwald. 

Läs även: Undersköterskorna har fått nog – samlas idag för manifestation

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Lisa Bjurwald?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

1 timme sedan
Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.