Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya beslutet: Fler mördare ska få livstids fängelse

- 14/11/2019, 11:05 -

En ny lagändring kommer att göra att fler döms till livstids fängelse för mord. Lagen träder i kraft den 1 januari 2020.

Nu ska straffet för mord skärpas, detta efter att regeringen har lämnat ett förslag på en lagändring. Regeringen har föreslagit att fler ska dömas till livstids fängelse för mord. Straffet ska kunna tilldelas i fler fall än vad det gör idag.

Regeringen har lämnat ett förslag till ändring av lag i brottsbalken och lagen träder i kraft 1 januari 2020.  Riksdagen röstade ja till förslaget 13 november.

DESSA OMSTÄNDIGHETER BÖR LEDA TILL LIVSTID

Regeringen menar att det finns vissa omständigheter som bör leda till livstid. Bland annat om gärningen varit noggrann planerad, eller om det har inneburit svårt lidande för offret, om brottet har utförts i offrets hem eller om gärningsmannen haft ett tydligt överläge eller varit hänsynslöst.

Andra fall där det ska vara lättare att dömas till livstid är om våldet har varit kraftigt, om offret har fått allvarliga skador, om offret har upplevt svår smärta, att gärningen har liknat en avrättning, att förloppet har varit utdraget och att offret har känt stark dödsångest. 

Regeringen anser att det inte är tillräckligt med fängelse i 15-18 år för den som uppsåtligt dödar, utan att det vid fler tillfällen bör finnas anledning att istället bestämma straffet till livstids fängelse.

ISTÄLLET DÖMAS TILL LIVSTID

Idag är straffet för mord mellan 10-18 års fängelse och livstids fängelse är inte tidsbestämt. Dråp har en straffskala på 6-10 år. Regeringen anser att om man döms till fängelse i 15–18 år för mord ska man istället dömas till livstid. 

STÄLLER SIG EMOT FÖRSLAGET

Vänsterpartiet ställde sig mot förslaget, eftersom man vill avskaffa livstidsstraffet helt.

LÄS MER: Vänsterpartiet vill avkriminalisera narkotikabruk

Tycker du att lagändringen är bra?