Nu vill regleringen att fler ska dömas till livstids fängelse.
Nu vill regleringen att fler ska dömas till livstids fängelse. - Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT, Tomas Oneborg / SvD / TT

Nya beslutet: Fler mördare ska få livstids fängelse

En ny lagändring kommer att göra att fler döms till livstids fängelse för mord. Lagen träder i kraft den 1 januari 2020.


Nu ska straffet för mord skärpas, detta efter att regeringen har lämnat ett förslag på en lagändring. Regeringen har föreslagit att fler ska dömas till livstids fängelse för mord. Straffet ska kunna tilldelas i fler fall än vad det gör idag.

Regeringen har lämnat ett förslag till ändring av lag i brottsbalken och lagen träder i kraft 1 januari 2020.  Riksdagen röstade ja till förslaget 13 november.

DESSA OMSTÄNDIGHETER BÖR LEDA TILL LIVSTID

Regeringen menar att det finns vissa omständigheter som bör leda till livstid. Bland annat om gärningen varit noggrann planerad, eller om det har inneburit svårt lidande för offret, om brottet har utförts i offrets hem eller om gärningsmannen haft ett tydligt överläge eller varit hänsynslöst.

Andra fall där det ska vara lättare att dömas till livstid är om våldet har varit kraftigt, om offret har fått allvarliga skador, om offret har upplevt svår smärta, att gärningen har liknat en avrättning, att förloppet har varit utdraget och att offret har känt stark dödsångest. 

Regeringen anser att det inte är tillräckligt med fängelse i 15-18 år för den som uppsåtligt dödar, utan att det vid fler tillfällen bör finnas anledning att istället bestämma straffet till livstids fängelse.

ISTÄLLET DÖMAS TILL LIVSTID

Idag är straffet för mord mellan 10-18 års fängelse och livstids fängelse är inte tidsbestämt. Dråp har en straffskala på 6-10 år. Regeringen anser att om man döms till fängelse i 15–18 år för mord ska man istället dömas till livstid. 

STÄLLER SIG EMOT FÖRSLAGET

Vänsterpartiet ställde sig mot förslaget, eftersom man vill avskaffa livstidsstraffet helt.

LÄS MER: Vänsterpartiet vill avkriminalisera narkotikabruk

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att lagändringen är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.