Måndag 26 Jul
Stockholm

Vänsterpartiet vill avkriminalisera narkotikabruk

Vansterpartiet-vill-legalisera-narkotikabruk
Vänsterpartiet vill legalisera narkotikabruk. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Polisen/Handout

I en intervju med Svenska Dagbladet diskuterar Jonas Sjöstedt dagens narkotikapolitik – och pekar ut flera brister. Istället för dagens "nolltolerans" menar Sjöstedt att det vore effektivare att legalisera narkotikabruk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt anser inte att dagens narkotikapolitik fungerar. I en intervju med Svenska Dagbladet uppger Sjöstedt bland annat att gängvåldet inte kommer minska innan man tar sig an narkotikafrågan på ett annat sätt.

– Skulle man minska narkotikamissbruket i Sverige skulle man sluta föda den här typen av kriminalitet. Det är i stort sett medelklassens knarkande som håller igång gängkriminaliteten i Sverige i dag, förklarar Sjöstedt för Svenska Dagbladet.

"Går inte att straffa bort narkotikamissbruk"

Sjöstedt säger att det måste finnas fler möjligheter för missbrukare att lämna ett beroende. Han hävdar även bestämt att dagens nolltolerans-policy inte är svaret. 

– Vi tror inte att det går att straffa bort narkotikamissbruk. Vi ser det som att kriminaliseringen kanske gör att man inte söker hjälp. Då är vi beredda att ompröva dagens politik. Vi vill avkriminalisera själva bruket, säger han till Svenska Dagbladet.

Vänsterpartiet vill dock fortfarande att handel med narkotika ska vara kriminaliserat.

Mycket fokus på narkotikafrågan 

I helgen avled en 15-årig pojke efter en skottlossning i Malmö. Händelsen har fått narkotikafrågan att diskuteras flitigt i både medier och av politiker. 

Bland annat har M-ledaren Ulf Kristersson kritiserat statsminister Stefan Löfven (S) för att inte ha agerat tillräckligt.

Under onsdagen riktade även Sverigedemokraterna en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S), som både Moderaterna och Kristdemokraterna har ställt sig bakom. 

Läs även: Hårda orden mellan Åkesson och Löfven: "Gränsen är nådd"

Kommentera
Kopiera länk
Dela