Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mikael Damberg (S) får kritik efter uppmärksammat Instagram-inlägg

- 26/11/2019, 11:12 -
Mikael Damberg får stark kritik efter omtalat Instagram-inlägg.

Mikael Damberg får stark kritik efter omtalat Instagram-inlägg.

Johan Nilsson TT/TT, Instagram/ @mikaeldamberg

Stark kritik riktas mot inrikesminister Mikael Damberg (S) efter att han postat ett uppmärksammat inlägg på Instagram tidigare i helgen.

Många rasar på sociala medier mot inrikesminister Mikael Damberg (S) efter att ministern publicerat ett Instagram-inlägg visandes två poliser hållandes en jacka de beslagtagit från en person misstänkt för narkotikabrott.

Mikael Damberg Instagram.
Mikael Dambergs inlägg på Instagram. Bildkälla: Instagram /@mikaeldamberg

Anledningen varför polisen lade beslag på jackan ska, enligt inlägget – som Damberg nu tagit bort, ha berott på dess prisklass. Den ska helt enkelt ha varit för dyr för den misstänkta som inte kunde bevisa köpet.

Mikael Dambergs inlägg på Instagram
Mikael Dambergs inlägg på Instagram. Bildkälla. Instagram / @mikaeldamberg

I inlägget skriver Damberg: 

"Vid ett tillfälle på Sergels Torg stötte poliserna Annika och Christoffer på en person misstänkt för narkotikabrott som  visade sig bära en väldigt dyr jacka som hen inte kunde bevisa inköpet på och som var  värd långt mer än personens inkomster. Jackan togs i beslag!"

Väckt många reaktioner på nätet

Det tog inte lång tid innan Instagram-inlägget fick fart på sociala medier och många valde att rikta stark kritik, dels mot inrikesministern men även mot polisernas agerande.

Vissa menar att det är orimligt att man ska behöva gå runt med kvitton på sina kläder. Andra säger att de blir provocerade av inrikesministerns bild.

En av de som kommenterat händelsen är försvarsadvokaten Viktor Banke som i ett långt inlägg förklarar att det inte nödvändigtvis var fel av poliserna att beslagta jackan. Däremot riktar han kritik mot självaste bilden och kallar den häpnadsväckande och provocerande

Viktor Bankes inlägg på Instagram. Bildkälla: Instagram/@advokatviktorbanke

"Tanken på att polisen går runt och tar jackor från folk som inte kan visa kvitto är motbjudande, att inrikesministern skryter om det på Instagram är häpnadsväckande. Att man sedan står och poserar nöjt med beslaget som tagits från enskild på lösa grunder är bara provocerande. Att ta beslag kan ibland vara nödvändigt, och den möjligheten måste finnas, men det är ingen lek ni ägnar er åt, det är statliga tvångsåtgärder i förhållande till enskilda", skriver Banke i inlägget.

Tog bort inlägget

Efter stormen som uppstått har nu Mikael Damberg tagit bort inlägget från sina sociala medier och istället publicerat en förklaring till det borttagna inlägget.

Mikael Dambergs förklaring till inlägget.
Mikael Dambergs förklaring till inlägget. Bildkälla: Instagram/@mikaeldamberg

"I fredags spenderade jag kvällen med Norrmalmspolisen. I ett Instagraminlägg beskrevs att en dyr märkesjacka beslagstogs under kvällen. Det rörde en person som stoppats efter misstanke om narkotikabrott. För beslaget av jackan fanns misstanke om brott. Personen lämnades inte ute i kylan. Beslutet togs av polisen och åklagare får besluta om det räcker för att väcka åtal"

Inlägget fortsätter:

"Vi förstår att instagraminlägget var otydligt och väckte frågor. På grund av detta och inte minst det hat och hot som framförts mot polisen har inlägget nu tagits ned".