Regeringen vill kunna porta butikstjuvar
Regeringen vill kunna porta butikstjuvar. - Foto: Fredrik Sandberg TT, Anders Wiklund TT

Förslaget: Regeringen vill kunna porta butikstjuvar

Om en person begått flera stölder från en och samma butik ska denna kunna portas, det är något som regeringen nu föreslår.


En statlig utredare har, på uppdrag av regeringen, lagt fram förslaget att en person ska kunna portas från butiker, bibliotek och simhallar om det finns risk att personen kommer att störa verksamheten, begå brott eller trakassera andra, skriver SVT.

Skulle man då bryta mot tillträdesförbudet som det heter, så kan man dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. 

– Vi kan inte ha en situation där kriminella betraktar butiken i området som sitt eget skafferi. Det måste vi kunna sätta stopp för och för att kunna göra det behöver vi skarpare medel, säger justitieminister Morgan Johansson till SVT.

Förslaget har fått kritik tidigare

Trots att förslaget verkar ha stöd av en majoritet i riksdagen så har det tidigare kritiserats. Bland annat har statsminister Stefan Löfven uttryckt att det kan finnas problem med ett sånt här förslag.

Förutom statsministern har även Justitieombudsmannen, Åklagarmyndigheten, Advokatsamfundet och utredaren själv riktat kritik mot förslaget.

Utredaren menade på att förslaget kan innebära inskränkningar i rörelsefriheten, som är grundlagsstadgad i Sverige. 

Förslaget kommer att läggas fram under våren 2020, det är dock fortfarande oklart om simhallar och bibliotek blir inkluderade i förslaget.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om förslaget?
Tack för din röst!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.