Sverigedemokraternas ordförande i Norrköping, Darko Mamkovic, anmäler stadsmuseet.
Sverigedemokraternas ordförande i Norrköping, Darko Mamkovic, anmäler stadsmuseet. - Foto: Bildkälla: norrkopingsstadsmuseum.se & regionostergotland.se

SD polisanmäler Norrköpings stadsmuseum: "Smutskastning"

En utställning om nazismens historia på Norrköpings stadsmuseum har fått lokala företrädare för Sverigedemokraterna att polisanmäla museet. I utställningen ingår en bild på partiets lokala styrelse, vilket ligger till grund för anmälan.


En utställning kallad Medlöperi och Motstånd på stadsmuseet i Norrköping har väckt ilska hos lokala politiker i Sverigedemokraterna som nu anmäler museet.

Utställningen är tänkt att skildra nazismen nu och då, med fokus på nazistiska rörelser i staden under 1930-talet och andra världskriget.

Den sverigedemokratiska ilskan bottnar i att en bild på deras partistyrelse i Norrköping förekommer i utställningen.

"LÄGSTA JAG VARIT MED OM"

Bilden är ett tidningsklipp ur Folkbladet och sitter på väggen i delen av utställningen som handlar om nutiden, under rubriken ”SD-politiker utreds för inlägg på nazistsajt”.

Något som inte uppskattats av partiet som nu polisanmält både kommunen och museet.

– Det är det lägsta jag har varit med om, att man försöker koppla 30-talets nazism med Sverigedemokraterna är ren galenskap. Att min styrelse finns med i samband med hakkors och grymheter som nazismen kan jag inte tolka som något annat än smutskastning, säger Darko Mamkovic, ordförande för SD i Norrköping, till SVT.

Bild från utställningen Medlöperi och Motstånd. (Bildkälla: norrkopingsstadsmuseum.se)

Maria Modig är tillförordnad chef på Norrköpings stadsmuseum. Hon säger till tidningen Folkbladet att anledningen till att endast SD finns med beror på att andra partier grundats genom andra folkrörelser.

– Men Sverigedemokraterna föddes ju genom den nazistiska rörelsen, vilket vi säger, säger Maria Modig till Folkbladet.

"FINNS EN GAMMAL KOPPLING"

Darko Mamkovic får frågan av tidningen om han förnekar att det historiskt har funnits en koppling mellan Sverigedemokraterna och nazismen.

– Nej, det finns en gammal koppling där, säger Darko Mamkovic till Folkbladet. Han menar också att om medlemmar blir uteslutna om de uppvisar avvikande ideologiska åsikter.

Sverigedemokraterna ska enligt stadsmuseet ha varit inbjudna till att se utställningen före premiären, men valt att tacka nej.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Kina stöttar den ryska försvarsindustrin, enligt USA. Peking tillbakavisar anklagelserna. Nu reser USA:s utrikesminister Antony Blinken till Kina för att öka trycket på supermakten om Ukrainakriget.

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.