Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Restriktioner införs för sammankomster med fler än 500 deltagare

- 11/03/2020, 16:19 -
Corona

Nu förbjuds sammankomster med 500 personer eller fler.

Sören Andersson/Adam Ihse/TT

Nu förbjuds sammankomster med fler än 500 deltagare. Det är regeringens nya besked i spåren av coronasmittans framfart.

Regeringen kommer att följa Folkhälsomyndigheten och stoppa allmänna sammankomster över 500 personer efter Folkhälsomyndighetens uppmaning, det säger Per Bolund (MP) till Ekot.

– Möjligtvis har vi smitta i landet, även om den är väldigt begränsad, sa statsepidemolog Anders Tegnell på en presskonferens tidigare under onsdagen

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, motiverar också beslutet. 

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger han.

Följande möten stoppas

Under onsdagskvällen meddelade regeringen tillsammans med polischef Anders Thornberg vad det rör sig om för typ av sammankomster.

Det gäller demonstrationer, idrottsevenemang, föreläsningar, teaterföreställningar, danstillställningar, restauranger och barer, marknader, mässor med mera.

Tidigare idag meddelade regeringen att man tar bort karensdagen – något du kan läsa om här.

Då ska man stanna hemma

Folkhälsomyndighetens råd är att man ska stanna hemma från jobbet om man har symptom. Här kan du läsa mer om symtomen på coronaviruset.

Man ska även vara hemma ett par dagar efter att man känner sig frisk.