Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringen presenterar krispaket : Gör det lättare att få a-kassa

- 30/03/2020, 16:23 -
Regeringen presenterar nytt krispaket.

Regeringen presenterar nytt krispaket.

Janerik Henriksson TT/TT

Regeringen presenterade, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, ett nytt krispaket som bland annat gör det lättare att få a-kassa.

Regeringen presenterade, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, ett nytt krispaket under måndagen. Den här gången med fokus på arbete och arbetslöshetsförsäkring.

Bland annat kommer man nu att göra det lättare att få tillgång till a-kassa på grund av den rådande coronakrisen.

– Vi kommer vi att behöva åtgärder för att få ekonomin att börja snurra igen, när det värsta är över, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Det här ingår i krispaketet

Regeringen föreslår att kraven på vem som kan få a-kassa tillfälligt sänks. Det gäller då både hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i en a-kassa.

Förutom det föreslår man att taket som grundbeloppet i a-kassan höjs. 

Man föreslår även att tillfälligt ta bort de sex karensdagarna som a-kassorna har, samtidigt som a-kassorna tillförs medel för sin handläggning, detta meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

– A-kassorna är hårt belastade. Därför ger vi nu 100 miljoner kronor som ska räcka till 285 nya anställda, säger Magdalena Andersson.

I krispaketet föreslår man även bland annat fler platser och mer distansundervisning på universitet och hög och slopat fribelopp i studiemedlen.