Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-skandalen kring Simon Alm – här är allt som hänt

- 25/05/2020, 08:55

Alm-striden fortsätter inom Sverigedemokraterna. Nu har ett brev skickats ut till medlemmar där man uppmanar att tjalla på andra inom partiet.

Coronapandemin har slagit klorna i Sverige och världen – men trots det har en SD-skandal lyckats bubbla upp. 

Det handlar om SD:s före detta topp i Uppsala – Simon Alm

Men, vad handlar egentligen Alm-striden om? 

Konflikt under flera år

Uppsala har länge varit ett av Sverigedemokraternas stökigare distrikt. 

2018 skrev Upsala Nya Tidning om maktkampen som pågått under flera år. 

Ledningen, med Simon Alm i spetsen, anklagades då för att ljuga och baktala medlemmar i partiet. På Alms sida fanns också Pavel Gamov, som kastades ut ur SD 2017, efter en uppmärksammad rysslandsresa. 

Flera inom Sverigedemokraterna försökte redan 2018 peta bort Alm från ledningen genom att i stället låta SD-toppen Paula Bieler ta över i Uppsala. 

I valet 2018 fick SD inte ens tio procent av rösterna i kommunvalet i Uppsala. 

Alm-striden

Mot slutet av 2019 bubblade till slut allt över, när flera medlemmar yrkade på att Alm skulle uteslutas ur partiet. Enligt P4 anklagades Alm bland annat för "partiskadlig verksamhet".

Samtligt skrev UNT att en stor del av striden handlade om att Alm tagit strid mot partiledningen – något som brukar slås ner hårt på inom Sverigedemokraterna. 

I januari 2020 uteslöts Alm ur SD. 

Brevet

Men trots uteslutningen pekar flera uppgifter på att Alm inte alls lämnat sin maktposition, utan att han i själva verket styr SD Uppsala från kulisserna. 

I början av maj i år kom nyheten om att Sverigedemokraternas partisekreterare skickat ut ett brev till ett tiotal SD-toppar i Uppland. I brevet hotas medlemmar av uteslutning om man inte berättar för partiledningen vad som pågår, skriver SVT.

I brevet står det också att den som är beredd att lämna uppgifter kommer behandlas väl i framtida uteslutningsärenden. 

"Metoder från öststaterna"

Detta har nu lett till att en mycket ovanlig sak har hänt – nämligen öppen kritik mot partiledningen inom Sverigedemokraterna. 

Det är Lars Frantzén, före detta ordförande i SD Enköping, som nu går till attack mot Jomshofs metoder. 

– Det är gamla metoder från öststaterna, på den tiden när man i Östtyskland kunde ange sina familjemedlemmar så de hamnade i Stasis fängelser, säger Lars Frantzen till SVT. 

Frantzén kräver nu att Alm ska få tillbaka sitt medlemsskap i partiet. 

Och Simon Alm då? Jo, han sitter fortfarande kvar i kommunstyrelsen i Uppsala – nu som politisk vilde.

Undersökningen visar: Åkesson enda partiledaren som tappar i förtroende