Stockholm

Interna spelet bakom Dousas avgång: "Han har inte tillräckligt stöd"

Dousa uppges sakna internt stöd.
Interna kritiken mot Benjamin Dousa. Foto: Henrik Montgomery/TT, Björn Lindgren/TT

Benjamin Dousa avgår som Muf-ordförande. Men nu menar flera källor som Nyheter24 pratat med att det inte är frivilligt. Dousa har helt enkelt inte stödet som krävs, menar flera Muf-toppar.


Läs mer

Det var på måndagen som Moderata Ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa meddelade att han inte kommer att ställa upp för omval när Muf har kongress i höst.

Anledningen är, enligt Dousa själv, att han vill göra annat utanför politiken.

Nyheter24 har pratat med flera högt uppsatta personer inom Muf. Ingen av dem är förvånade över att Dousa nu bestämmer sig för att kliva av, och att avgången beror på att Dousa inte har tillräckligt stort stöd internt.

– Det har stått klart redan sen i höstas att han helt enkelt inte har det stöd som behövs för att bli omvald. Det här har varit en tidsfråga, säger en högt uppsatt Muf:are till Nyheter24.

– Det är förbundet som vill gå vidare från Benjamin Dousa, inte tvärtom, säger en annan Muf-topp. 

I kritiken mot Benjamin Dousa nämns den interna kulturen; att Muf har blivit grabbigare under Dousas ledarskap, och att det synts på medlemssiffrorna. 

– Könsfördelningen har blivit sämre, det är något alla har kunnat se. Man har varit dålig på att värva tjejer, och i stället delat ut snusdosor som merch, säger en Muf-källa.

– Benjamin har gjort ett bra jobb när det gäller att Muf ska synas, men internt har det funnits hård kritik och det har förts många och långa samtal om den försämrade situationen avseende jämställdheten och internkulturen, säger en Muf-topp. 

Metoo-kritik

Redan 2018 skrev Nyheter24 om kulturen inom förbundet. Kritiken som riktades mot Dousa var liknande då. 

– Tjejer ska vara glada och snygga och vara med på bild, killar ska vara allvarliga och lägga fram skarpa förslag. Den kulturen finns även i Moderaterna, sa då en högt uppsatt källa inom Muf till Nyheter24.

En annan kritik som kommit mot Dousa är hanteringen av metoo. 

Under hösten 2018 avslöjade tidningen Dagens Opinion att två kvinnliga Muf-toppar lämnade förbundet, efter att de upplevt att förbundet inte tagit deras anklagelser om våldtäkt och övergrepp på tillräckligt stort allvar. 

– Det sköttes dåligt från hans sida. Det var en viktig process där han fick mycket kritik. Det är klart att det är allvarligt, och om två distriksordföranden lämnar på grund av hanteringen, så är det inte bra för organisationen, säger en källa till Nyheter24.

– På grund av hanteringen av metoo kan man faktiskt säga att Dousa gjort mer skada än nytta för Muf, säger en högt uppsatt person inom Muf till Nyheter24.

Dousa: "Har lanserat flera jämställdhetsåtgärder"

Men Benjamin Dousa själv håller inte med om kritiken., även om han erkänner att könsfördelningen inom förbundet inte varit bra.

– Det är ingen hemlighet att det är skevt, men det började redan 2015. Under min tid har vi lanserat ett tjugotal åtgärder som kampanjer och riktade utbildningar, säger Dousa till Nyheter24.

Och grabbkulturen då?

– Jag vet faktiskt inte vad som menas med det. Men ja, vi behöver fler unga tjejer som vill rösta på Moderaterna.

Stämmer det att du avgår för att du inte har tillräckligt stort stöd?

– Nej, jag upplever att jag har ett brett stöd internt. Men jag känner mig klar, och ville ge förbundsstyrelsen gott om tid att föreslå en efterträdare. Den som vinner i höst måste sitta över nästa valrörelse, och det ville inte jag, säger Dousa.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.