Lördag 24 Jul
Stockholm

Har Löfven lyckats blåsa C och L fullständigt?

Karl Anders Lindahl
Karl Anders Lindahl. Foto: Pontus Lundahl/Ali Lorestani/Stina Stiernqvist/TT/Nyheter24

Karl Anders Lindahl: Genom lite tur och skicklighet har Stefan Löfven lyckats få precis som han vill – igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Undrar hur Annie Lööf och Nyamko Sabuni känner sig nu. Förmodligen grundlurade. 

Efter valet 2018 släppte man motvilligt fram Stefan Löfven som statsminister. I potten låg bland annat en reformering av las – en riktig tiotaggare för mittenpartierna, som velat avreglera arbetsmarknaden ungefär sen turkarna intog Konstantinopel. 

Men nu pekar allt på att Löfven och regeringen har lurat skjortan av samarbetspartierna. 

Det började med att utredningen om reformeringen ”råkade” läcka ut till media. Jäkla otur.

Förslagen i utredningen, som skulle förändra arbetsmarknaden rejält, kritiserades från både fackföreningarna och Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedt gick så långt som att påstå att V kunde tänka sig att avsätta Löfven. 

Nu kommer regeringens nya drag. Man helt enkelt underkänner utredningen, och vill förhandla om. Utredningen har inte tagit hänsyn till balansen mellan arbetsmarknadens parter, heter det. 

Det här är ett dödläge som utan problem kommer att hålla sig fram till 2022, och i och med att man inte står bakom utredningen behöver S inte ens försvara viljan till reformer i valrörelsen. 

Det är ju fullkomligt briljant. Debatten handlar alltså nu inte om förslagen – utan om utredningen överhuvudtaget  är giltlig eller inte. De senaste 100 åren har Socialdemokraterna haft statsministerposten i 73. Nu börjar man ju förstå varför.

Oppositionen då? Detta borde väl KD, SD och M kunna tjäna på?

I teorin, ja! En grundregel inom konflikter är att man ska sitta lugnt och ta ett steg tillbaka när ens fiender bråkar med varandra. 

Men i sin ivrighet schabblade Busch, Åkesson och Kristersson helt bort det övertaget genom att lägga upp alla kort på bordet direkt och säga att de minsann kommer gå med Sjöstedt och fälla regeringen om det skulle vara nödvändigt. 

C och L har nu noll förhandlingsutrymme, i och med att man nu strider för en reform som bara tio procent av riksdagen står bakom. Det kan inte kännas så kul.

I en blandning av tur, skicklighet och motståndarnas brist på kompetens har Löfven nu lyckats få som han vill. 

Frågan är bara när Sverige ska få en opposition värd namnet. Fortsätter det så här lär S regera vidare utan större problem. 

/Karl Anders Lindahl

Har du förtroende för Löfven?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela