Lördag 25 Sep
Stockholm

Sverigedemokraterna enda partiet som vill ha munskyddskrav

Munskydd krav
Jimmie Åkesson vill se fler munskydd. Foto: Ali Lorestani/Erik Simander/TT

SD vill ha krav på munskydd. Andra partier anser att det är experter och inte politiker som ska bestämma restriktioner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Munskydd eller inte? Ja, diskussionen går het just nu.

Folkhälsomyndigheten tycker än så länge inte att munskyddskrav i Sverige är en bra idé. 

– Ansiktsmasker kan aldrig bli ett substitut till att hålla avstånd, då ökar vi definitivt risken för smittspridning i samhället, har statsepidemiolog Anders Tegnell nyligen sagt på frågan om munskydd ska vara ett måste. 

Bland de politiska partierna är nästan alla överens – det ska inte vara krav på munskydd – inte än i alla fall. Men Sverigedemokraterna håller inte med. Partiledaren Jimmie Åkesson vill se krav på munskydd i miljöer där avstånd inte kan hållas. 

Åkesson hänvisar till WHO:s rekommendation om att munskydd bör användas på offentliga platser. 

– Den här rekommendationen tillämpar många andra länder och det borde vi göra även här, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till SVT Nyheter

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. (Jonas Ekströmer/TT)

De andra partierna har antingen inte tagit ställning i frågan – eller anser att det är experter och inte politiker som ska ta beslut om munskydd och andra åtgärder för att stoppa smittspridningen. 

Moderaterna skriver i ett uttalande till SVT att "det är vetenskaplig forskning och beprövad erfarenhet som ska ligga till grund för eventuellt ändrade rekommendationer avseende användning av munskydd". 

"Vi och myndigheterna följer forskningen och andra länders erfarenhet av munskydd. I Sverige tar inte partierna medicinska beslut", skriver Socialdemokraterna.

Quiz: Känner du igen politikern bara genom att se munnen?

Kommentera
Kopiera länk
Dela