Fredag 23 Jul
Stockholm

Stefan Löfvens besked: Det blir talmansrundor

Nu har beskedet från Stefan Löfven kommit.
Nu har beskedet från Stefan Löfven kommit. Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Nu har Stefan Löfven gått ut med vilken väg han väljer att ta i regeringskrisen. Under måndagens pressträff meddelade han att det kommer bli talmansrundor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förra veckan fälldes Löfvens regering i en misstroendeomröstning. Många har sedan dess hållit andan i väntan på Stefan Löfvens besked – blir det extraval eller avgång?

– När jag tillträdde 2014 ändrade vi riktning för vårt land. Sedan dess har vi åstadkommit mycket och gjort stora skillnader. Vi har satsat på jobben, skolorna och äldreomsorgen. Vi har höjt barnbidraget och stärkt socialförsäkringen. Vi har ett av världens mest ambitiösa klimatmål, sade Stefan Löfven under pressträffen.

Utlyser inte extraval

Strax efter 10.00 gav Löfven sitt besked – han avgår och det blir talmansrundor.

– Med ett år kvar till val, och en pågående pandemi, är ett extraval inte det som är bäst för Sverige. Jag har begärt att bli entledigad som statsminister, sade Löfven strax innan beskedet och fortsatte:

– Slutligen, pandemin har visat på landets styrkor. Vi tog oss an krisen, men det har också blottlagt våra svagheter. Vi ska inte gå tillbaka till hur Sverige var innan pandemin, vi ska återvända till något starkare. Vi måste sätta välfärden främst, med rejäla satsningar.

"Landets bästa måste gå först"

Till Svenska Dagbladet förklarar Löfven att valet att avgå var det svåraste beslutet han fattat. Det var så sent som i helgen han bestämde sig och förklarade att en avgörande faktor var landets bästa.

– Det är landets bästa som måste gå först. Vi kan inte sysselsätta oss med ett politiskt spel när vi är mitt i en pandemi. Det verkar som att vissa partier har glömt det, men jag är övertygad om att detta är bäst för landet.

Har fyra försök på sig

Till Nyheter24 har statsvetaren Jenny Madestam tidigare förklarat vad som kommer hända efter avgång:

– Det som händer sedan är att talmannen kommer att starta sina talmansrundor och samtal med partiledarna för att försöka hitta en ny statsministerkandidat. För det har han fyra försök på sig, sen blir det ett extraval.

Texten uppdateras.

Kommentera
Kopiera länk
Dela