Måndag 26 Jul
Stockholm

Omröstningen klar: Stefan Löfven och regeringen fälls

Stefan Löfven (S) och Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Stefan Löfven (S) och Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Foto: Claudio Bresciani/TT

Idag fällde riksdagen Stefan Löfven och regeringen i misstroendeomröstningen.
181 ledamöter röstade för att avsätta statsministern.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Strax före klockan 11 på måndagen valde riksdagen att avsätta Stefan Lövfen (S) och regeringen. Beslutet är historiskt i svensk politik. 

181 valde att rösta ja, 109 röstade nej, 51 avstod, 8 var frånvarande.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Så röstade partierna:

Liberalerna inledde omröstningen och valde att rösta gult – alltså att lägga ned sin röst och passivt stödja regeringen.

– Så länge den nuvarande regeringen genomför reformerna så fullföljer vi vår del av avtalet. Om regeringen hade brutit mot januariavtalet, då hade vi konstaterat att avtalet hade fallit, säger L:s gruppledare Johan Pehrson.

Centerpartiet la ner sin röst

Det gjorde även Centerpartiet. 

– Efter en lång regeringsbildning 2018 lyckades vi fyra partiet stå bakom en gemensam färdriktning.Vi gjorde det genom en samling överblockgränserna. För att slutligen ge en regering utan att SD skulle vara beroende, säger C:s partiledare Annie Lööf och fortsätter:

– Det är inte Centerparitet som gett SD eller V denna makt. Det är andra partier som får ta konsekvenser för deras agerande.

Annie Lööf. Foto: Claudio Bresciani / TT

KD och SD röstade grönt

Kristdemokraterna höll sitt ord och valde att rösta grönt – och fälla Stefan Löfven

– Min förhoppning är att vi i dag kan ta ett första steg mot att samla landet. Att tillsätta ett ledarskap för att komma samman, säger Ebba Busch, partiledare KD.

Även Sverigedemokraterna stod fast vid sin linje och röstade för att fälla regeringen.

– Sverigedemokraternas förtroende för Stefan Löfven är oförändrat. Den här regeringen är inte bara skadlig den är också historiskt svag, men totalt oförmögen att lösa de problem som medborgarna i vårt land möter i vardagen, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson. Foto: Claudio Bresciani/TT

M har inte förtroende för Löfven

Även Moderaterna valde som väntat att fälla Löfven.

– Herr talman, den moderata riksdagsgruppen har inte förtroende för Stefan Löfven, vi kommer ge stöd till dagens misstroendeförklaring, säger partiledaren Ulf Kristersson. 

V fällde regeringen

Vänsterpartiet valde att fullfölja sitt tidigare hot och röstade för att fälla. 

– Jag är inte historielös. Jag vet vad socialdemokratin har betytt för Sverige. Det är en politik som har betytt mycket för mig personligen och mina möjligheter i livet. Det är så Sverige ska vara, säger V:s partiledare Nooshi Dadgostar och fortsätter:

– Nu börjar en ny och intensiv tid. Och låt mig vara tydlig. Vänsterpartiet kommer aldrig att släppa fram en högernationalistisk regering.

Nooshi Dadgostar. Foto: Claudio Bresciani/TT

Miljöpartiet röstade nej

Miljöpartiet röstade nej till Miljöpartiet misstroendet mot statsministern.

– Miljöpartiet står bakom Januariavtalet som gjort att politik har kunnat genomföras för miljön, vården, jobben, säger Annika Hirvonen.

S: "V bildar en ohelig allians"

Socialdemokraterna valde givetvis för att behålla Löfven och gav en hård känga till V.

– Vänsterpartiet har krokat arm med det högerkonservativa blocket och bildar därigenom en ohelig allians, säger gruppledaren Annelie Karlsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela