Hur mycket skulle ett extraval kosta? Hundratals miljoner, uppskattar Valmyndigheten.
Hur mycket skulle ett extraval kosta? Hundratals miljoner, uppskattar Valmyndigheten. - Foto: Hanna Franzén/TT

Valmyndigheten: Så dyrt väntas ett eventuellt extraval bli

Efter att Stefan Löfven och regeringen fällts väntar nu antingen talmansrundor eller extraval. Men hur mycket skulle det egentligen kosta de svenska skattebetalarna att anordna ett sådant val? Hundratals miljoner, enligt Valmyndigheten.


Under måndagsförmiddagen fälldes statsminister Stefan Löfven, och därmed även regeringen, i en historisk misstroendeomröstning. Inom kort blir det klart om det är talmansrundor eller ett extraval som väntar.

Om det landar i det sistnämnda kan det bli en kostsam historia för svenska folket.

Extravalet kan kosta 400 miljoner kronor

När det var tal om extraval 2018 uppskattade Valmyndigheten att det skulle kosta drygt 346 miljoner kronor. Men den pågående pandemin, och det faktum att vi befinner oss i semestertider, skulle göra ett eventuellt extraval ännu dyrare idag.

– Pandemin bidrar till att öka kostnaderna eftersom det behövs skyddsutrustning och mer personal, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, till Aftonbladet och fortsätter:

Foto: Pontus Lundahl/TT

– Sedan är det också dyrare att hålla val under sommaren eftersom redan godkända semestrar kan behöva brytas. Det gäller personal hos oss, våra samarbetspartners och på länsstyrelserna.

Därför uppskattar Valmyndigheten att ett extraval nu kan kosta uppemot 400 miljoner kronor, vilket är ungefär samma summa som det ordinarie valet kostade 2018.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.