Majoritet i riksdagen om frågor kring ungdomskriminalitet.
Majoritet i riksdagen om frågor kring ungdomskriminalitet. - Foto: Unsplash

Förslaget: Skärp straffen för brottsliga ungdomar

Flera partier vill se skärpta straff för unga kriminella. Det förs även diskussioner om slopad straffrabatt och fler insatser.


Gängkriminaliteten är högt upp på agendan för regeringen. Nu visar sig riksdagen ha en majoritet när det gäller skärpta straff för brottsliga 15-åringar.

Utöver majoriteten vill både Sverigedemokraterna och Moderaterna sänka straffmyndighetsåldern. SD, Centern och KD vill alla avskaffa straffrabatten till följd av mordet på polisen i Göteborg tidigare i somras.

Ser brister

Däremot ser Kristdemokraterna fler brister i regeringens förslag eftersom att flera brott inom gängkriminaliteten inte inkluderas i propositionen.

Flera begär dock en större bredd insatser för att bättre lösa ungdomsbrott, rapporterar TT.

/
Senaste nytt

Kung Harald kvar "några dagar till" på sjukhus

Polisen rapporterar om ordningslagen, Stockholm

"Åhörare har under pågående debatt i Riksdagen stört den. En person har gripits av vakter.", skriver polisen på sin hemsida.

Frankrike: Ryssland eldade på väggluspanik

Rysk desinformation på sociala medier förstärkte paniken över den befarade vägglusvågen i Frankrike i höstas, enligt ministern för Europafrågor Jean-Noël Barrot.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikkontroll

"Ett urval av polisens arbete i trafiken under förmiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges ambassadör till Navalnyjs begravning

Sveriges ambassadör i Moskva, Karin Olofsdotter, planerar att närvara i kyrkan vid dagens begravning av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Det uppger utrikesdepartementet för TT.

Svenskarna som har chans på toppjobbet i Bryssel

Stefan Löfven eller Magdalena Andersson som rådsordförande i EU? Det är inte omöjligt när EU:s socialdemokrater grubblar över vem som ska få "deras" toppjobb i Bryssel.