Torsdag 21 Okt
Stockholm

S planerar hårdare tag mot gängen: "Måste vara tuffare"

Sossarna ska komma med nya riktlinjer för att stoppa gängkriminaliteten.
Sossarna ska komma med nya riktlinjer för att stoppa gängkriminaliteten. Foto: Johan Jeppsson/Anders Wiklund / TT

Möjlighet att vräka gängkriminella och placera ungdomar längre tid på LVU-hem. Så vill sossarna "städa upp" i segregerade områden – och minska den organiserade brottsligheten.
– Vi måste vara tuffare, säger Mikael Damberg (S).

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inför Socialdemokraternas kongress i november kommer partiet med flera nya riktlinjer för att stoppa gängkriminaliteten i Sverige. Det handlar om skärpta sociala åtgärder, hårdare straff och bättre verktyg för polisen.

– Det fanns en ängslighet tidigare att beskriva en del problem, man ville inte ses som rasistisk och så vidare, säger inrikesminister Mikael Damberg till Aftonbladet. 

Mikael Damberg på besök i Biskopsgården efter att en polis skjutits till döds. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vräka från hyresrätter

Enligt Damberg är grundorsaken till de växande problemen segregation. Socialdemokraterna lämnar inga konkreta åtgärder, men ger två exempel på vad partiet vill göra. 

Det första är möjligheten att göra det lättare att vräka gängkriminella från hyresrätter. Det andra är att ungdomar ska kunna placeras i LVU-hem längre tid – och på så sätt hållas borta från kriminella miljöer.

– Det är otroligt provocerande att människor som aldrig har tjänat en ärlig krona och aldrig betalat skatt ändå kan köra runt i dyra bilar och har guldkedjor runt halsen. De här personerna blir förebilder i områden, det är så här man gör karriär, säger Damberg till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela