Moderaterna vill sänka bensin- och dieselskatten.
Moderaterna vill sänka bensin- och dieselskatten. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Pontus Lundahl/TT

Moderaterna vill sänka bensinskatten med en krona per liter

Moderaterna har presenterat sitt särskilda landsbygdspaket, och i en av de största posterna framgår att partiet vill sänka bensin- och dieselskatten med en krona per liter.
– Det måste vara rimligt att bo och leva i hela landet, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson


Under förra veckan nådde bensin- och dieselpriserna nya rekordnivåer. Läs mer om det här.

I Moderaternas landsbygdspaket framgår att partiet önskar göra någonting åt just detta. Mer specifikt vill de sänka bensin- och dieselskatten med en krona per liter. 

– Företagare, familjer och föräldrar som åker till jobbet lever just nu under ett hårt tryck, där man är helt beroende av bilen och där vi har höga skatter, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, till TT.

Sänkningen skulle kosta sju miljarder

Landsbygdspaketet som helhet omfattar totalt elva miljarder kronor för 2022, och av dessa skulle sju miljarder gå till att kunna utföra sänkningen på bensin- och dieselskatten. 

De resterande fyra miljarderna skulle bland annat gå till en utbyggnad av laddstolpar avsedda för elbilar. 

– Det måste vara rimligt att bo och leva i hela landet, samtidigt som vi ställer om, säger Svantesson till nyhetsbyrån och fortsätter:

– Även med vår skattesänkning kommer beskattningen på drivmedel att vara styrande. Det vi gör är att återställa de höjningar som regeringen har gjort.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!