Söndag 28 Nov
Stockholm

Förslaget: Borde vara möjligt att få vinflaska till take away

Vin
Vad tycker du om Moderaternas förslag?. Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT och Gorm Kallestad/Scanpix/TT

Nu vill Moderaterna se en ändring av alkohollagen, som ska göra det möjligt för restauranggäster att ta med vinflaskan från lokalen när de beställer take away. Något som ska diskuteras på partistämman på torsdag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt dagens alkohollag måste krögaren ha ett eget kök i anslutning till serveringslokalen samtidigt som de ska ha ett brett utbud av mat. Något som Moderaterna nu vill se en ändring på, enligt Sveriges radio. De vill också att de som beställer maten hem också ska ha möjlighet att få med sig vin till maten.

– De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det kommer att bli enklare att beställa hem, och faktiskt få hela upplevelsen med sig, även en flaska vin, säger Oliver Rosengren, kommunalråd i Växjö, en av dem som varit pådrivande i frågan, till Ekot, och fortsätter:

– På samma sätt att en frisör som skall göra en bröllopsuppsättning får sälja ett glas bubbel till klippning och uppsättning.

Socialminister Lena Hallengren. Foto: Henrik Montgomery/TT

Lena Hallengren säger nej

Under pandemin godkände flera kommuner detta, men det har kritiserats av länsstyrelser. Även socialminister Lena Hallengren (S) riktar kritik mot Moderaternas förslag.

"Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet", skriver hon i ett mejl till radiokanalen.

Men Oliver Rosengren menar på sitt håll att det inte är politikens uppgift att försvara människor från sina egna beslut. Vin från krogen ses inte som en samhällsfara, utan problem med alkohol ska tacklas på andra sätt.

Förslaget ska tas upp i Moderatstämman som inleds i slutet av veckan.

Vad tycker du om lagen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela