Torsdag 27 Jan
Stockholm

Boris Johnson citerar Greta Thunberg vid COP26: "Bla bla bla"

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson citerade Greta Thunberg vid COP26.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson citerade Greta Thunberg vid COP26. Foto: Michael Sohn/AP/TT och Alberto Pezzali/AP/TT

I samband med öppningsceremonin vid FN:s klimattoppmöte i Glasgow höll den brittiska premiärminister Boris Johnson inledningsanförandet – och passade då på att citera den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under måndagen gick öppningsceremonin vid FN:s klimattoppemöte i Glasgow av stapeln. Den som höll inledningsanförandet var Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som lyfte ett varningens finger.

– Ju längre vi dröjer att agera, desto högre blir priset, domedagsklockan står på en minut till midnatt, sade han och fortsatte:

– Om vi inte tar klimatet på allvar är det för sent för våra barn att göra det i morgon.

Boris Johnson refererade till Greta Thunberg

I sitt tal tycktes Boris Johnson dessutom citera den svenska klimataktivisten Greta Thunberg som även hon är på plats vid COP26. 

Boris Johnson under inledningsanförandet vid klimattoppmötet COP26 i Glasgow. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

I september höll hon nämligen ett tal i Milano där hon kritiserade politikernas brist på agerande och sade att "det finns ingen planet B, det ingen planet bla bla bla" – ett uttryck Johnson lånade under måndagen.

– Löftena kommer inte att vara något annat än “bla bla bla” för att låna ett uttryck, sade han och uppmanade världens ledare att ta klimatkrisen på allvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela