Storbritanniens premiärminister Boris Johnson citerade Greta Thunberg vid COP26.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson citerade Greta Thunberg vid COP26. - Foto: Michael Sohn/AP/TT och Alberto Pezzali/AP/TT

Boris Johnson citerar Greta Thunberg vid COP26: "Bla bla bla"

I samband med öppningsceremonin vid FN:s klimattoppmöte i Glasgow höll den brittiska premiärminister Boris Johnson inledningsanförandet – och passade då på att citera den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.


Under måndagen gick öppningsceremonin vid FN:s klimattoppemöte i Glasgow av stapeln. Den som höll inledningsanförandet var Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som lyfte ett varningens finger.

– Ju längre vi dröjer att agera, desto högre blir priset, domedagsklockan står på en minut till midnatt, sade han och fortsatte:

– Om vi inte tar klimatet på allvar är det för sent för våra barn att göra det i morgon.

Boris Johnson refererade till Greta Thunberg

I sitt tal tycktes Boris Johnson dessutom citera den svenska klimataktivisten Greta Thunberg som även hon är på plats vid COP26. 

Boris Johnson under inledningsanförandet vid klimattoppmötet COP26 i Glasgow. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

I september höll hon nämligen ett tal i Milano där hon kritiserade politikernas brist på agerande och sade att "det finns ingen planet B, det ingen planet bla bla bla" – ett uttryck Johnson lånade under måndagen.

– Löftena kommer inte att vara något annat än “bla bla bla” för att låna ett uttryck, sade han och uppmanade världens ledare att ta klimatkrisen på allvar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höj värdet på din bostad – med enkla ändringen: "Står ut"

Årets nya Ikea-möbler för gamers, som du måste blåsa upp själv

Ikea lanserar en möbelkollektion för dataspelare, som ska vara lättare att plocka fram och städa undan – för en gamingcommunity som vuxit upp.

Riksrätt i senaten för Bidens minister

Har USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet "medvetet och systematiskt" underlåtit att hålla gränsen mot Mexiko säker? Republikanerna i representanthuset anser det och skickar därför ett riksrättsåtal till senaten. Men där väntas processen mot Alejandro Mayorkas avslutas illa kvickt.

L: Inför maxtak i skolan

Liberalerna vill införa ett maxtak för klasstorlekar i skolan. Det ska inte vara ett lotteri i skolan som man möts av alltför ofta i dag, säger partiledaren Johan Pehrson.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

1 timme sedan
I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.