Söndag 23 Jan
Stockholm

Dambergs åtgärder mot gängkriminaliteten: Hemliga tvångsmedel

mikaeldamberg
Inrikesminister Mikael Damberg håller pressträff. Foto: Duygu Getiren/TT

Under tisdagens pressträff presenterade inrikesminister Mikael Damberg (S) regeringens nya åtgärder för att bekämpa gängkriminaliteten. En av dem är att utreda om det går att genomföra hemliga husrannsakan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu vill regeringen tillsätta en utredning som ska undersöka hur man skulle kunna genomföra bland annat hemlig husrannsakan och avlyssning, utan en konkret brottsmisstanke. Det meddelade Mikael Damberg (S) under en tisdagens pressträff där nya metoder för att bekämpa gängkriminaliteten presenterades.

– Utredaren får i uppdrag att överväga och lämna förslag som innebär att det ska vara möjlighet att använda preventiva tvångsmedel, som idag endast är möjligt vid exempelvis terroristbrott, även för gängrelaterad brottslighet, säger inrikesministern.

Han fortsatte förklara att tvångsmedel i preventivt syfte är viktigt i underrättelseskedet, alltså utanför en förundersökning.

Det rör sig alltså om hemliga tvångsmedel för att kunna förebygga brott, något som efterfrågats från både riksdagens högeropposition och polismyndigheten och säkerhetspolisen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela