Lördag 27 Nov
Stockholm

Andersson (S) prövas som statsminister utan avtal med V

Magdalena Andersson gav på måndagen sitt besked till talmannen.
Magdalena Andersson gav på måndagen sitt besked till talmannen. Foto: Anders Wiklund/TT och Fredrik Sandberg/TT

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har pågått in i det sista, men utan att nå någon överenskommelse. Nu meddelar talmannen Andreas Norlén att en statsministeromröstning om Andersson ändå väntar på onsdag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 11 november fick Magdalena Andersson (S) sonderingsuppdraget av talmannen Andreas Norlén. Hon har sedan dess fört samtal med Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar för att få deras stöd i en statsministeromröstning. 

Men förhandlingarna har gått trögt och hon bad, för drygt en vecka sedan, om att få mer tid – något som beviljades av talmannen.

Ingen avtal mellan Socialdemokraterna och Vänstern

På måndagen klockan 12 skulle Magdalena Andersson slutrapportera till talmannen och vid en pressträff uppgav Andreas Norlén att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte nått någon överenskommelse. 

– Magdalena Andersson har meddelat mig att det ännu inte finns något avtal med V, men att samtalen har varit goda, säger han. 

Magdalena Andersson prövas som statsminister

Trots detta har talmannen beslutat att en statsministeromröstning ska äga rum på onsdag.

– Hon har meddelat mig att hon är redo att prövas i kammaren i en statsministeromröstning. Jag har därför bestämt mig för att nominera Magdalena Andersson till en statsministeromröstning, säger han Norlén. 

Samtidigt uppger Andersson att hon är hoppfull om att kunna nå en överenskommelse med Vänsterpartiet innan omröstningen.

Texten uppdateras.

Kommentera
Kopiera länk
Dela