Annika Strandhäll är en socialdemokratisk minister.
Annika Strandhäll är en socialdemokratisk minister. - Foto: Erik Simander/TT och Simon Rehnström/SvD/TT

Lönen, barnen och utbildningen: 7 fakta om Annika Strandhäll

Socialdemokraten Annika Strandhäll är Sveriges klimat- och miljöminister, och har en lång politisk karriär bakom sig. Men hur bra koll har du egentligen på riksdagskvinnan? Nyheter24 svarar på några av de vanligaste frågorna om Strandhäll.


Hur gammal är Annika Strandhäll?

Annika Strandhäll är född den 30 april 1975 i Göteborg. Där växte hon upp i stadsdelen Bergsjön.

Vad har Annika Strandhäll för utbildning och cv?

Annika Strandhäll läste frisörlinjen på gymnasiet, och har ingen fullständig eftergymnasial examen. Hon har däremot läst en rad kurser vid Göteborgs universitet: däribland "Organisation och ledarskap" och "Arbets- och organisationspsykologi".

Annika Strandhäll. Foto: Adam Ihse/TT

Enligt sitt cv hos riksdagen har Strandhäll haft flera tunga uppdrag inom svenskt förenings- och näringsliv, bland annat som styrelseledamot hos Folksam och som vice ordförande i LO-TCO:s biståndsnämnd.

Har Annika Strandhäll någon partner?

Annika Strandhäll har, i skrivande stund, inte någon partner. 

– Såhär: jag vill försöka hålla den delen av mitt liv någorlunda privat. Jag kan bara kommentera det så långt att jag kan säga att jag inte är i någon parrelation, sade hon i SVT:s "Min sanning" 2020. 

Har Annika Strandhäll barn?

Annika Strandhäll har två biologiska döttrar: Felicia och Ebba. Hon har även bonussonen Simon.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vad hände med Annika Strandhälls sambo? 

Annika Strandhäll var under flera års tid sambo med juristen Thomas Wolf, som också var pappa till de två döttrarna. Under 2019 tog Wolf livet av sig – något som Strandhäll, i samråd med barnen, också berättat om.

– Att Thomas tog sitt liv, det blir en komplex sorg eftersom det är så mycket känslor, så mycket som är så svårt att förstå fortfarande, sade hon i en intervju med Expressen

Efter sambons bortgång lämnade Strandhäll regeringen och sin roll som socialförsäkringsminister.

Hur mycket pengar tjänar Annika Strandhäll?

Annika Strandhäll hade, enligt dokument från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst på 1 784 400 kronor under 2019.

Vad heter Annika Strandhäll på Twitter?

Du hittar Annika Strandhäll under namnet @strandhall på Twitter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.