Stockholm

Moderaterna vill slopa energiskatten under vintern

energiskatt
Nu presenterar Moderaterna ett förslag om att slopa energiskatten i januari och februari. Foto: Christine Olsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Elpriserna fortsätter att skena i Sverige och Moderaterna vill därför sänka energiskatten med 2000 kronor under januari och februari. Det meddelar ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson under tisdagens pressträff.


Läs mer

Vintern 2021 har präglats av, förutom den rådande pandemin, skenande elpriser runt om i landet. I Sverige har även en majoritet av befolkningen rörliga avtal, vilket innebär att hushållens elkostnader följer de skyhöga kurvorna på marknaden.

Något som lyftes under en presskonferens på tisdagen som hölls av moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Hon presenterade ett förslag som partiet nu lagt fram för att underlätta för elkonsumenter i landet, och möta den fördubblade efterfrågan på el. I en elräkning ingår förutom själva elen, även nätavgifter, skatt och moms.

– Staten, bara under den här vinterperioden, väntas öka sina momsintäkter med sju miljarder. Vi tycker att det är helt rimligt att det går tillbaka till hushållen, menar Svantesson.

Foto: Christine Olsson/TT

Så mycket billigare kan elen bli om skatten slopas

Förslaget från M är att slopa energiskatten under månaderna januari och februari. Den går inte att helt ta bort, men innebär en sänkning med 98 procent. Det motsvarar mellan 1500-2000 kronor.

Vad det gäller stöd från riksdagen är det inget som finns än, men Elisabeth Svantesson är positiv.

– Jag tror att det skule kunna finnas ett stort stöd för den här typen av förslag, säger hon och fortsätter:

– Alla hushåll ska kompenseras för en dåligt förd politik.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.