Söndag 23 Jan
Stockholm

Talmannens tur till Jämtland kostade skattebetalarna 75 000

Andreas Norlén.
Talmannen Andreas Norléns resa till Östersund kostade över 75 000 kronor. Foto: Jessica Gow/TT

Talmannen Andreas Norléns resa till Östersund kostade över 75 000 kronor. En stor del gick till valet av färdmedel vilket denna gång blev statsflyget.
"Det här var rimligt och motiverat", säger talmannen till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Talmannen Andreas Norlén har haft ett minst sagt fullspäckat år. Regeringskriser och återkommande statsministeromröstningar har präglat den politiska delen av 2021.

Men nyligen, under den något krångliga regeringsbildningen i slutet av november, åkte talmannen till Östersund tillsammans med sin fru, rapporterar Aftonbladet. Där skulle de inviga riksdagens turnerande utställning om demokrati och delta i en middag i landshövdingen Marita Ljungs residens.

Foto: Jessica Gow/TT

Talmannen Anderas Norlén tog statsflyget

Men det var inget reguljärt plan som bokades, utan talmannen valde istället statsflyget som sköts av Försvarsmakten. Det avgick från Linköping, och han slapp därmed ta sig till Arlanda 20 mil bort från Norrköping där han befann sig.

– Just den här gången gjorde jag den sammanvägda bedömningen att det här var rimligt och motiverat, säger Andreas Norlén till tidningen och menar på att det var "en väsentlig tidsbesparing".

Den totala kostnaden, enligt försvaret, landade på 75 700 kronor. 37 989 kronor av dem fakturerades riksdagsförvaltningen och resten till Försvarsmakten.

"Jag har inte suttit i någon VIP-lounge"

Enligt försvaret fick besättningen övernatta i Östersund tills talmannen ville flyga hem igen. Swedavia VIP-service fakturerade även för ankomsten till Arlanda, 3 500 kronor, vilket är ett krav för att kunna möta upp flygplan med exempelvis Säpobil inne på flygplatsområdet.

– Jag har inte suttit i någon VIP-lounge i det här sammanhanget utan jag klev av flygplanet på Arlanda och gick direkt in i Säpobilen och åkte till Stockholm för att träffa Magdalena Andersson som skulle slutrapportera sitt uppdrag, säger Andreas Norlén till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela