Andreas Norlén.
Talmannen Andreas Norléns resa till Östersund kostade över 75 000 kronor. - Foto: Jessica Gow/TT

Talmannens tur till Jämtland kostade skattebetalarna 75 000

Talmannen Andreas Norléns resa till Östersund kostade över 75 000 kronor. En stor del gick till valet av färdmedel vilket denna gång blev statsflyget.
"Det här var rimligt och motiverat", säger talmannen till Aftonbladet.


Talmannen Andreas Norlén har haft ett minst sagt fullspäckat år. Regeringskriser och återkommande statsministeromröstningar har präglat den politiska delen av 2021.

Men nyligen, under den något krångliga regeringsbildningen i slutet av november, åkte talmannen till Östersund tillsammans med sin fru, rapporterar Aftonbladet. Där skulle de inviga riksdagens turnerande utställning om demokrati och delta i en middag i landshövdingen Marita Ljungs residens.

Foto: Jessica Gow/TT

Talmannen Anderas Norlén tog statsflyget

Men det var inget reguljärt plan som bokades, utan talmannen valde istället statsflyget som sköts av Försvarsmakten. Det avgick från Linköping, och han slapp därmed ta sig till Arlanda 20 mil bort från Norrköping där han befann sig.

– Just den här gången gjorde jag den sammanvägda bedömningen att det här var rimligt och motiverat, säger Andreas Norlén till tidningen och menar på att det var "en väsentlig tidsbesparing".

Den totala kostnaden, enligt försvaret, landade på 75 700 kronor. 37 989 kronor av dem fakturerades riksdagsförvaltningen och resten till Försvarsmakten.

"Jag har inte suttit i någon VIP-lounge"

Enligt försvaret fick besättningen övernatta i Östersund tills talmannen ville flyga hem igen. Swedavia VIP-service fakturerade även för ankomsten till Arlanda, 3 500 kronor, vilket är ett krav för att kunna möta upp flygplan med exempelvis Säpobil inne på flygplatsområdet.

– Jag har inte suttit i någon VIP-lounge i det här sammanhanget utan jag klev av flygplanet på Arlanda och gick direkt in i Säpobilen och åkte till Stockholm för att träffa Magdalena Andersson som skulle slutrapportera sitt uppdrag, säger Andreas Norlén till Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.