Stockholm

Stefan Löfvens nya liv efter avgången – det gör han idag

Stefan Löfvens nya liv efter avgången – det gör han idag
Stefan Löfven lämnade in sin avskedsansökan 10 november 2021. Foto: Anders Wiklund/TT

Sedan Stefan Löfven lämnade in sin avskedsansökan har han tagit långa promenader i Örnsköldsvik och kollat på ishockey. Men den före detta statsministern har även nya jobbuppdrag på gång. Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om Stefan Löfvens nya liv.


Läs mer

Stefan Löfven lämnade in sin avskedsansökan 10 november 2021, och 20 dagar senare tillträdde en ny regering med Magdalena Andersson som Sveriges statsminister. Efter sju år blev det alltså dags för Stefan Löfven att lägga statsminister-hatten på hyllan. 

Nyheter24 reder ut vad den tidigare socialdemokratiska partiledaren gör, några månader efter sin avgång, och hur hans nya, något lugnare, liv ser ut nu. 

Stefan Löfven idag – vad gör han nu?

Under de månaderna som har gått sedan Stefan Löfven hängde av sig kavajen beskriver han för Expressen att han har landat och varvat ner. Han förklarar hur han och frun Ulla Löfven har spenderat mycket tid i Örnsköldsvik där paret har ett hus. 

– Vi har tagit många promenader, läst och träffat vänner, sett på ishockey och en och annan fotbollsmatch på tv. Jag hade verkligen bestämt mig för att koppla av och att när jul och nyår var över skulle vi åka tillbaka till Stockholm och på allvar fundera på vad jag vill göra.

Stefan Löfven på besök i Örnsköldsvik. Foto: Erik Mårtensson/TT

Stefan Löfvens nya uppdrag – det ska han jobba med 

Stefan Löfven har varit tydlig med att han inte bara kan sitta och inte göra någonting, utan vill gärna arbeta om han kan. Den tidigare socialdemokratiska partiledaren Stefan Löfven har nu fått en rad nya uppdrag sedan han avgick som statsminister. 

– Flera har undrat om det inte blev tyst och dött. Jo, jag konstaterar att det ringer betydligt färre gånger, men det är inget som stör mig. Det var det som var tanken. Man vänjer sig fort, sade han till Expressen.

I början av februari meddelade FN:s generalsekreterare António Guterres att Löfven ska leda en FN-panel tillsammans med Liberias förre president Ellen Johnson Sirleaf. Uppdraget är att förbereda en framtidskonferens med en panel som kommer diskutera frågor som pandemier, klimat och terrorism. Konferensen förväntas äga rum 2023, rapporterade Dagens Nyheter.

I januari berättade Löfven för Expressen att han inte ännu hade någon utstakad plan för arbetslivet, och att han inte hade bråttom att fatta några beslut. Men ett uppdrag som då stod klart handlade om att bekämpa barnarbete i ett samarbete med den indiska läkaren Kailash Satyarthi som 2014 fick Nobels fredspris tillsammans med Malala Yousafzai. 

Satyarthi leder en stiftelse som Stefan Löfven ska bli delaktig i. Vilken form av engagemang det kommer röra sig om är ännu obestämt.

Stefan Löfven och Kailash Satyarthi. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stefan Löfven vill tillbringa mer tid med sin fru Ulla Löfven

Men något som garanterat verkar vara en självklar del i Stefan Löfvens nya liv – är att tillbringa mer tid med sin fru Ulla Löfven sin medverkan i "Renées brygga" på TV4 förklarar han hur han och Ullas tid tillsammans är av stor vikt, och hur Stefan Löfven vill ge mer av sig själv till sin fru. 

Stefan och Ulla Löfven. Foto: Jessica Gow/TT

– Jag ser fram emot det nya livet. Dels får Ulla och jag mer tid tillsammans. Vi kommer att göra grejer på var sitt håll också. Jag tror att förhållandet mår bra av att man har var sin verklighet. Hon är engagerad i kyrkopolitiken och har sina vänner och aktiviteter, sade Stefan Löfven till Expressen

Stefan Löfvens avgångsvederlag – så mycket fick han

Det var den 10 november som Stevan Löfven lämnade in sin avskedsansökan till talmannen Andreas Norlén. Drygt en månad senare begärde den tidigare statsministern och S-ledaren att få lösa ut sin fallskärm – läs mer här.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur den före detta statsministern som mest kan få 2 160 000 kronor, vilket motsvarar hans tidigare årliga arvode. Och att en årslön är huvudprincipen för ett avgångsvederlag bekräftades av Statsrådsarvodesnämndens sekreterare Cecilia Bohlin. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.