Så raderar du ALLT från din dator

- 25/05/2015, 23:07
Så tar du bort saker från datorn.
1 av 4

Så tar du bort saker från datorn.

Claudio Bresciani / TT

2 av 4

3 av 4

4 av 4

Det räcker inte att bara kasta i papperskorgen.

Är du en sådan som bara lägger filer du vill ta bort i papperskorgen, och sen raderar du och tror att du är av med dem för alltid? Då är du helt ute och cyklar. Ofta ligger det kvar en massa saker från filen eller programmet, och information om vad filen har innehållit kan gå att hitta. Men det finns några enkla knep för att göra det i princip omöjligt att komma åt information från raderade filer. Här är programmen du ska använda:

1. Eraser

Eraser är ett gratis verktyg som går att ladda ner från internet. Det Eraser gör är att det skriver över raderade filer med massa andra saker, vilket gör att den ursprungliga informationen inte går att läsa. Ungefär som om du skulle kladda över saker du skrivit på ett papper, innan du slänger det. Eraser skriver över specifika filer, och raderar dem sedan, och du kan också ställa in så att det du raderar genom papperskorgen automatiskt skrivs över av Eraser. Eller så högerklickar du bara på en fil och raderar den genom att trycka på Erasers ikon.


Bildkälla: Faksimil Youtube

2. CCleaner

CCleaner fungerar liknande som Eraser, programmet skriver också över filer med information. Det som är bra med CCleaner är att det är bra på att hitta filer som du har raderat på vanlig väg, och sen skriver det över information över de filerna. Programmet kan användas mot större områden och program, exempelvis för att söka igenom foldrar efter filer och rester som du tror du har raderat.


Bildkälla: Faksimil Youtube

3. Secure Empty Trash (Apple)

Som med många andra saker är Apple så användarvänligt att ett program redan finns installerat i papperskorgen. Det är bara att öppna Finder och sen gå till Secure Empty Trasher, och väl där kan du välja att radera för alltid.


Bildkälla: Faksimil Youtube

Guiden kommer ursprungligen från Mashable.