Teknik - Nyheter, artiklar, reportage och video

Teknik, ordet, kommer från början från det grekiska ordet téchnē (τέχνη) som betyder “konst”, “skicklighet” eller “hantverk”. Metoder för att minska behovet av fysisk eller psykisk belastning samt att öka levnadsstandarden. Det görs genom att utnyttja naturens resurser till produkter, processer eller anläggningar. När man använder sig av teknik handlar det alltid om utnyttjandet av en överföring av energi. 1980 infördes teknik som ett obligatoriskt skolämne i Sverige.


Det finns olika definitioner av teknik. Marshall McLuhan som är kanadensisk professor i engelsk litteratur, litteraturkritiker och kommunikationsteoretiker, menar att teknik är en förlängning av biologiska, evolutionärt framväxande funktioner hos människan. Både när det kommer till material och kommunikation. Alf Hornborg, humanekolog, definierar teknik som en strävan att övervinna begränsningar i tid och rum. Alltså något man även kan applicera på andra arter samt på maskiner.


Teknik delas ofta upp i fyra funktioner, att transformera, att transportera, att lagra och att kontrollera. Andra klassificerar endast tekniker i två funktioner, utifrån syftet som handlar om underhåll eller förflyttning. Läran om teknik kallas teknologi.


Digitalisering handlar ursprungligen om omvandlingen från analog till digital representation om information. På ganska få år har internet och tillhörande tekniska lösningar i grunden förändrat vårt samhälle och våra liv.

21 Feb, 15:07
Den klassiska metoden att lägga en blöt iPhone i ris är en dålig idé. I alla fall om man ska tro iPhone-skaparna själva.
20 Feb, 16:34
En ny dejting-app, baserad på kreditvärdighet, har lanserats. Appen har dock kritiserats för att förstärka klyftor i samhället.
16 Feb, 16:35
Google har börjat rulla ut en ny variant av sin AI-modell "Gemini" till utvecklare och företag. Modellen är ett stort kliv framåt.
14 Feb, 10:26
En ny studie från Lunds universitet har upptäckt överraskande stora skillnader i hälsan hos människor med mindre skärmtid.
13 Feb, 10:12
Företag som Walmart och Starbucks i USA har vänt sig till AI-startups för att övervaka och analysera anställdas kommunikation.
9 Feb, 17:05
Google släpper en ny app för mobiler, driven av senaste AI-modellen Gemini. Appen gör det enklare att använda Googles AI-funktioner.
9 Feb, 13:22
Artisten "Weird Al" Yankovic har delat hur många Spotify-streams han fick under 2023 och passar på att skicka en känga till företaget.
8 Feb, 13:54
Disney Plus planerar en rad förändringar för att öka prenumeranter, något som även kan få konsekvenser för användare i Sverige.
7 Feb, 16:11
Nästa gång du kopplar upp dig på ditt hotells Wi-Fi, tänk efter en extra gång. Om du inte skyddar dig på rätt sätt kan det vara riskabelt.
7 Feb, 14:46
Flera företag har introducerat AI-chatbotar nyligen. Nu har IKEA byggt en AI-bot som kan hjälpa dig med inredning och möbelshopping.
7 Feb, 11:52
Världens lyxigaste telefoner kan kosta tiotusentals kronor, och vissa av dem går inte ens att köpa. Här är en lista på några av dem.
7 Feb, 10:26
I januari stod det klart att Teknikmagasinet skulle slå igen för gott. Bolaget hade lämnat in en konkursansökan. Nu verkar turen däremot ha vänt för bolaget – som köpts upp av Phonelife.
6 Feb, 17:01
En anställd på ett företag i Hong Kong har fallit offer för ett sofistikerat bedrägeri och betalat ut flera hundra miljoner kronor.
6 Feb, 16:50
Techbranschen larmar nu för stor kompetensbrist de kommande åren. Tiotusentals tjänster kan behöva tillsättas – men svenskarna ratar jobb med "digital spetskompetens".
6 Feb, 10:48
Att göra en hushållsbudget kan vara svårt och ta tid. Jag testade om ChatGPT kan skapa din budget åt dig. Såhär gick det.
2 Feb, 17:16
Hur vi använder internet kan förändras framöver, tack vare AI. Webbläsaren Arc har nyligen lanserat flera nya funktioner som pekar mot det.
1 Feb, 19:00
Det kan vara svårt att hitta inspiration och energi för att skapa en veckomeny trots att det kan spara pengar. Nu kan du be AI om hjälp.
1 Feb, 15:41
Apple har mött mycket kritik för hur de planerar att följa EU:s nya regelverk. Spotify har kallat planen för utpressning och en total fars.
31 Jan, 14:33
New York Times anställer nya för att utforska användning av AI på tidningen. Detta kommer inte långt efter stämningen av OpenAI.
30 Jan, 16:55
Arc Search, en ny app och sökmotor driven av AI, skapat av The Browser Company har skapat vågor. Produkten hotar dock Google:s intäkter.
1 2 3 4 ... 10