Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Världen beredd på kaos när jorden kommer ikapp tiden

- 30/06/2015, 23:15 -
1 av 5

Getty

Många datorsystem kan inte hanterar en extra sekund.
2 av 5

Många datorsystem kan inte hanterar en extra sekund.

TT NYHETSBYRÅN / TT

Tänk hur många leder det finns att knäcka världen över.
3 av 5

Tänk hur många leder det finns att knäcka världen över.

TT NYHETSBYRÅN

Experter är oroliga för vad som kommer hända när skottsekunden kommer.
4 av 5

Experter är oroliga för vad som kommer hända när skottsekunden kommer.

Faksimil Youtube

5 av 5

TT Bild

Att en extra sekund kan orsaka så mycket problem.

Alla från flygbolag, börsmäklare och företag inom tech-sektorn är beredda på kaos när världens så kallade tidshållare lägger till en extra sekund till globala klockor.

Strax innan midnatt, klockan 23.59.60, kommer klockorna vänta en sekund för att låta Jordens rotation komma i kapp med den atomtiden.

Senaste gången en så kallad skottsekund lades till, 2012 så kraschade många internetsidor bland annat Mozilla, Reddit och StumbleUpon. Dessutom tvingades fler än 400 australiensiska flyg stanna på marken när flygbolaget Qantas in-checkningssystem kraschade.

Det är experter på Britain’s National Physical Laboratory (NPL) som lägger till sekunden till Storbritanniens tid. De varnar för att marknader som redan är osäkra på grund av Greklands kris kan få sina transaktioner försenade ifall deras programvara inte är beredd på omställningen, rapporterar The Telegraph.

"Det blir konsekvenser av att mixtra med tiden", säger Peter Whibberley, en av forskaren på NPL, som går under smeknamnet The Time Lord.

BILDKÄLLA

Han menar att det finns risker eftersom sekunderna introduceras sporadiskt.

"Fel med skottsekunder kan orsaka problem i synkroniseringen i kommunikationsnätverk, finansiella system och många andra program som stöttar sig på precis timing. När en skottsekund inträffar, kommer en del datorsystem uppleva problem på grund av buggar i deras kod. Konsekvenserna är extra allvarliga i Asien- och Stillahavsregionen, där skottsekunder inträffar under vanlig arbetstid."

BILDKÄLLA

Marknader i Europa är i stor utsträckning stängda när det planeras hända, men förändringen kommer slå mot börshandeln i USA, Japan, Australien, Sydkorea och Singapore. Dessutom hanterar olika börser skottsekunder olika, Asiatiska marknader tänker handla som vanligt medan USA planerar att avsluta sin aktivitet tidigt.

Många datorsystem är i synk med världens atomiska klockor, men majoriteten kan inte hanterar en oväntad extra sekund.

BILDKÄLLA

Atomtiden är konstant, det är Jordens rotation som som saktar ner med runt två tusendelars sekund per dag. Skottsekunden ser till så att lokal tid inte springer ifrån tiden som baseras på Jordens varv. Då skulle nämligen klockorna till slut visa klockan 12 mitt i natten.

Amerika tycker skottsekunder är för otillförlitliga för precis tidmätning och vill få bort dem. Men Storbritannien vägrar eftersom det enligt dem skulle kunna bryta hur vi ser på tiden som begrepp, där vi följer solens upp- och nedgång.

Om länken bryts så riskerar den att aldrig kunna återupprättas, menar experter. Skottsekundens öde kommer antaligen beseglas i november på World Radiocommunication Conference.

BILDKÄLLA