Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför ska du aldrig ha ditt telefonnummer på Facebook

- 11/08/2015, 16:55 -
En dataingenjör har hittat en stor säkerhetslucka.
1 av 3

En dataingenjör har hittat en stor säkerhetslucka.

Ap

Med hjälp av telefonnummer går det att komma över personliga uppgifter.
2 av 3

Med hjälp av telefonnummer går det att komma över personliga uppgifter.

Ap

Rätt poppis.
3 av 3

Rätt poppis.

Christine Olsson/TT

Det finns en rätt allvarligt säkerhetslucka.

Det är inte helt ofarligt att ha sitt telefonnummer inskrivet på sin Facebook – då kan både bilder, position och andra personliga detaljer komma i orätta händer.

Det är den brittiska dataingenjören Reza Moaiandin som har påvisat denna säkerhetslucka, skriver Daily Mail. Han lyckades få ut information om miljontals profiler med hjälp av ett kodat skript med olika telefonnummer-kombinationer. På sin blogg skriver han att: "För de 1,44 miljarder människor som använder Facebook innebär det att hackare kan få tillgång till namn och nummer inom så lite som en timme".

– Med denna säkerhetslucka kan en person med rätt kunskaper få ut uppgifter som den kan använda eller sälja vidare.

Dock ska det endast gälla telefonnummer som är tillgängliga för allmänheten. En talesperson för Facebook säger till Nyheter24 att den personliga integriteten är otroligt viktig för dem. Enligt talespersonen så har de ett övervakningsverktyg som körs för att garantera datasäkerheten.

Dessutom hänvisar talespersonen till sekretessinställningarna här där det går att ställa in vem man delar informationen med.

– Alla som använder Facebook har kontroll över den information de delar.