Kollar du på porr i mobilen?
1 av 2
Polisen går ut och varnar för ett nytt porrvirus som kan slå ut din mobil. - Foto: tt bild
Smartphone kan få virus
2 av 2
Viruset låser din telefon och du kan inte låsa upp den om du inte betalar pengar. - Foto: tt bild

​Nya viruset slår ut din mobil – om du kollar på porr

Polisen varnar just nu för ett virus som kan slå ut din telefon – och både iPhone- och Android-användare kan vara drabbade. Men med några enkla knep kan du skydda dig.


Din mobil kan vara i fara – ett nytt trojanvirus sprids just nu till olika modeller. När du drabbas låser viruset din mobil och säger att du porrsurfat olagligt. Och du kan inte låsa upp mobilen om du inte betalar en summa.

– Vi vet fortfarande inte vad det är för typ av trojan. Det kan var en trojan där man kan fabriksåterställa telefonen, det kan också vara en mycket värre variant, säger Jan Olsson på polisens bedrägerirotel till Nyheter24.

Än så länge vet polisen inte om det drabbar iPhone-användare, bara Android-användare eller både och. Och Olsson menar att det är svårt att skydda sig, men det finns några enkla regler att följa.

– Om du har en Android ska du inte ladda ner oseriösa appar. Får man mejl eller sms med bifogade filer från ett seriöst företag så ska man ringa upp företaget och kolla så att det verkligen är de som skickat innehållet. Det är ju ytterst ovanligt att företag skickar filer på det viset, säger Jan Olsson till Nyheter24.

Men det handlar inte bara om att undvika att klicka på länkar i mejl och sms. Även vanlig surfning på nätet kan vara riskfyllt.

– Om man är ute på sidor och ser en massa konstiga erbjudanden så ska man också tänka efter. Risken är att du tackar ja till att ladda ner en film och du accepterar ett erbjudandet, säger Jan Olsson.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för mobilvirus?
Tack för din röst!