Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför skriver du in de små orden för att visa att du är mänsklig

- 10/02/2016, 09:04
1 av 5

tt bild/skärmdump

2 av 5

skärmdump

3 av 5

skärmdump

4 av 5

skärmdump

5 av 5

skärmdump

Visste du att det finns en hemlighet bakom de där orden du skriver in när du ska bevis att du inte är en robot?

Har du någon gång fått frågan om du är mänsklig? Förmodligen ganska ofta.

Ibland vill ju en webbsida att du skriver ner ett litet ord som syns i en ruta, bara för att bevisa att du faktiskt finns, att du inte är en bot som sitter och försöker lura systemet. Ganska logiskt, eller?

Men har du någonsin tänkt vad du faktiskt gör när du skriver in de där orden? Metoden kallas reCAPTCHA, och har använts av Google under många år. Och de har också hittat ett sätt att utnyttja din ärlighet.

Orden är nämligen ord som Googles egna algoritmer och program har svårt att tyda. Därför skickas de ut till dig, som får skriva vad det står.

Blev stämda

Det här hjälper oss att digitalisera böcker, förstå bilder, och bygga ny mjukvara för att förbättra kartor och lösa svåra problem, skriver Google på sin hemsida.

Japp, du läste rätt. Varej gång du fyller i svaret och bevisar att du finns på riktigt så jobbar du helt gratis åt Google.

Det här är så klart inte helt okontroversiellt. Förra veckan lämnades en stämning in mot Google i Massachusetts i USA, där det stod att jätteföretaget ”stulit en liten mängd tid från ett stort antal människor” Dock, tyckte inte domaren att det räckte för att kräva Google på pengar.

– Sökanden har inte gjort några argument som tyder på att de få sekunder det tar att skriva ett ord är något en konsument har en rimlig anledning att förvänta sig kompensation för, skrev domaren i beslutet, skriver Side3.