Ooops? Går på garantin va?
1 av 6
Ooops? Går på garantin va? - Foto: TT
Ibland, men inte alltid.
2 av 6
Ibland, men inte alltid. - Foto: Kiichiro Sato
Om du exempelvis tydligt skadat den själv utan skal eller skydd.
3 av 6
Om du exempelvis tydligt skadat den själv utan skal eller skydd. - Foto: NTB scanpix
Eller om du använt laddare som inte är godkända av Apple.
4 av 6
Eller om du använt laddare som inte är godkända av Apple. - Foto: NTB scanpix
Här är exempel på vad som godkänns som garantikrav.
5 av 6
Här är exempel på vad som godkänns som garantikrav. - Foto: Apple
Och här är en utförligare guide.
6 av 6
Och här är en utförligare guide. - Foto: Apple

Vanliga misstag du gör – som kan sabba garantin på din nya iPhone

Allt från sprickor i skärmen till billigare versioner av laddare kan ställa till det om du vill utnyttja garantin.


Tänk dig följande scenario: Du har precis köpt en splitterny iPhone. Och givetvis som med all annan elektronik så har du en viss period av garanti där service ges om någonting skulle vara tokigt. Men nu är någonting fel – vad händer?

När det gäller just iPhone så har Apple i Sverige en så kallad ettårig begränsad garanti. Den ger rättigheter till service, eller liknande, så länge det kan bevisas att just du har följt garantikraven. Och vissa av kraven är faktiskt inte helt självklara.

Nyheter24 bestämde sig därför att prata med Christopher som arbetar som certifierad iOS-tekniker för mStore i Stockholm.

– Ett vanligt exempel är sprickor i skärmen. Om vi då kan se att någon tydligt tappat telefonen och sprickan har spridit sig från en punkt så går inte det alltid under garantin.

Apple

Ovan syns skador som ofta går igenom och via garantin garanterar att telefonen kan lagas.

Detsamma gäller faktiskt små skador och markeringar på resten av telefonen som inte är just själva glasdisplayen. Viktigt att poängtera är att vissa kosmetiska småskador kan gå igenom en gång om du söker garanti för någonting som inte påverkas av just de skadorna. Men först måste din iPhone undersökas och godkännas av Apples huvudkontor.

Komplicerat eller hur? För att förtydliga så spelar eventuella småskador inte någon roll om du söker garanti för till exempel ett dåligt batteri. Då skriver dock Apple ner att din telefon hade små kosmetiska skador och gör ett undantag. Sen kanske inte garantin går igenom nästa gång då det kan vara på grund av småskadorna som problemet börjat.

Andra saker som många inte tänker på är att om du använder tredjepartstillbehör, alltså produkter som inte godkänns och säljs via Apple, så kan det också sabba garantin. Det gäller exempelvis batterier, byte av display och knappar. Även laddare kan påverka garantin.

Även här så gäller regeln att du kan fortfarande använda tredjepartstillbehör och fortfarande få igenom garantikravet. Men bara så länge det inte påverkat det du har problem med. Hänger ni med?

Men nu till det absolut viktigaste:

– Om du har fått din iPhone reparerad av en ej certifierad Apple-tekniker så har de högst troligt använt en inte av Apple godkänd produkt – och då går inte garantikravet igenom. Ofta använder många också tveksamma metoder som vi inte rekommenderar, säger Christopher.

Vad har du för tips för att man ska få utnyttja sin garanti?

– Det viktigaste tipset är att alltid använda mobilskal, eller case, för att undvika skador, stora som små. Men också att tänka på är att man kan köpa till extra garantitid om man exempelvis vet att man har lätt att klanta till det, säger Christopher till Nyheter24.

Här är en utförlig guide (på engelska) om vad som kan godkännas – och vad som aldrig godkänns:

Apple

Då vet vi det. Garantin finns där, men det finns mycket som kan ställa till det. Viktigt för dig som inhandlat den nya iPhone 7. Du kan läsa mer om garantin på Apples hemsida.

Kolla också hur du kan skicka hemliga bilder i senaste uppdateringen av iOS.

/
/
iOS
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du använt iPhone-garantin och fått service?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.