Lördag 28 Maj
Stockholm

Experten varnar: Din iPhone kan bli hackad om du gör så här

En säkerhetsexpert har varnat iPhone-användare för ett grymt phishing-försök.
1 av 2
En säkerhetsexpert har varnat iPhone-användare för ett grymt phishing-försök. Foto: TT/Felix Krause (Montage Lundberg Nyheter24)
Ett irriterande problem, som däremot är lätt att undvika om man är varsam.
2 av 2
Ett irriterande problem, som däremot är lätt att undvika om man är varsam. Foto: tt bild

Allt fler falska pop up-rutor dyker upp för iPhone-användare. Som tur är finns det ett knep för att se skillnaden på de äkta och de falska.

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Säkerhetsexperten Felix Krause skriver på sin blogg för att varna om falska så kallade pop up-rutor som ber iPhone-användare att knappa in sitt Apple ID. I vanliga fall dyker de här upp när man ska tanka ner en ny app eller liknande vardagliga sysslor. Många blir därför extremt oberörda när en liknande ruta kommer upp på skärmen:

Apple

Även om man ofta sagt att Apple-produkter är mindre benägna att bli utsatta för virus så har den här phishing-metoden blivit allt vanligare. Krause menar själv att bristen funnits i operativsystemet iOS sedan flera år tillbaka. 

Med andra ord vill hackarna komma åt ditt lösenord. Det spelar därför ingen roll om du "varit försiktig" och väntat med att uppdatera till senaste iOS-versionen.

De här rutorna dyker ibland upp när du är inne i en app eller när du surfar på webben. Som tur är finns det två riktigt smarta tips för att undvika att bli hackad. Här är ett exempel på hur identiska rutorna är:

Felix Krause

Eftersom de här falska rutorna ibland är "inbakade" i godkända appar i App Store så finns det två ganska enkla medel för att slippa bli blåst på sitt lösenord. 

För det första så borde du trycka på hem-knappen. Om allt stängs ner så var det en falsk pop up-ruta. För om det är en riktig förfrågan så måste man trycka på "Avbryt" för att rutan ska försvinna. Om du fyllt i ditt lösenord och sedan ändå tryckt på "Avbryt" så är tyvärr skadan redan skedd om det är en falsk pop up...

För det andra så borde du bara ange lösenordet i dina inställningar. Om du tar för vana att logga in där så känner apparna av att du är inloggad och kommer inte fråga efter ditt lösenord.

TT

Sen så finns ju också ett säkerhetsverktyg på samtliga av Apples produkter – tvåfaktorsautentisering. Även om det låter drygt så kan i vissa fall rädda ditt skinn. Så här skriver Apple själva om funktionen:

Med tvåfaktorsautentisering kan du bara öppna ditt konto i enheter som du litar på, som din iPhone, iPad eller Mac. När du loggar in på en ny enhet för första gången måste du ange två uppgifter: ditt lösenord och den sexsiffriga verifieringskoden som visas automatiskt på betrodda enheter.

Läs också om varför kunder är så besvikna på nya iPhone 8 – eller kolla här för att se hur stor skillnad det är på den första iPhone-telefonen jämfört med den senaste.

Stör du dig på att pop up-rutan dyker upp hela tiden?
Tack för din röst!
Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela