Appen betalar användare i "sweatcoins" som kan bytas in mot träningskläder.
Få betalt för att svettas! Appen Sweatcoin betalar ut kryptovaluta per steg du tar per dag. - Foto: TT/Picjumbo/Pixabay/Sweatcoin (Montage)

Nu kan du få betalt för att träna – med appen Sweatcoin

En ny app, vid namn Sweatcoin, som vuxit kraftigt i popularitet betalar sina användare en egen kryptovaluta för svett. Eller i alla fall för varje steg användaren tar per dag.


Du har säkert hört talas om kryptovalutan Bitcoin (och om du inte gjort det så kan du läsa exakt hur det funkar här). Gör er nu redo för Sweatcoin.

Hört talas om den här appen? Bild: Sweatcoin

Det är namnet på en ny app som vuxit kraftigt i popularitet det senaste året. Företaget bakom appen hävdar att det är mer än fem miljoner användare registrerade. Men vad innebär den här kryptiska appen?

Jo. Efter att man registrerat sig så kopplas appen ihop med din telefons hälsodata och GPS-platsdata. Sen räknar appen ut hur många steg du tar per dag – och här kommer det bästa. Du får alltså betalt för varje steg du tar! Och det räknas bara för varje steg du tar i vardagen då appen inte räknar med steg på exempelvis löpbandet.

För varje 1 000 steg så betalar appen ut 0.95 "sweatcoins". Så det är ju inte exakt pengar i handen, men de här digitala kronorna går att lösa in mot exempelvis träningskläder, presentkort och andra träningsrelaterade produkter.

Är du redo för en utmaning? Bild: Picjumbo

En viktig brasklapp: TechCrunch skriver att appen just nu bara finns i USA och Storbritannien. Den syns därför inte i affärerna för Android- och iPhone-telefoner i Sverige. Men enligt techsajten kommer appen lanseras i Europa och Asien inom kort.

En av grundarna, Anton Derlyatka, säger till sajten att han vill ta sin app ännu längre när det kommer till att tjäna ihop pengar. Han vill nämligen att man i framtiden ska kunna betala skatt med sitt svett.

Någon annan som får Black Mirror-vibbar? 

Har ni sett avsnittet "Fifteen million merits" från Black Mirrors första säsong? Just det. Bild: Channel 4/Netflix

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du använda appen?
Tack för din röst!