En anledning till att bitcoin blivit en snackis under 2017 är förmodligen att priset på en bitcoin skjutit i höjden.
1 av 5
En anledning till att bitcoin blivit en snackis under 2017 är förmodligen att priset på en bitcoin skjutit i höjden. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Pixabay
Från runt 800 dollar i januari har kursen rusat till nästan 8 000 dollar nu i november.
2 av 5
Från runt 800 dollar i januari har kursen rusat till nästan 8 000 dollar nu i november. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Den som investerade tidigt och sedan låg kvar har alltså gjort sig en rejäl hacka.
3 av 5
Den som investerade tidigt och sedan låg kvar har alltså gjort sig en rejäl hacka. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men vad är egentligen bitcoin – och hur fungerar blockkedjetekniken?
4 av 5
Men vad är egentligen bitcoin – och hur fungerar blockkedjetekniken? - Foto: Pixabay
Nyheter24 försöker i artikeln reda ut hur allt funkar.
5 av 5
Nyheter24 försöker i artikeln reda ut hur allt funkar. - Foto: Pixabay

Det här är bitcoin – och så fungerar digitala valutor och blockkedjan

Det har varit mycket snack om bitcoin och digitala valutor, så kallade kryptovalutor, den senaste tiden. Men hur fungerar allt egentligen?


En anledning till att bitcoin blivit en snackis under 2017 är förmodligen att priset på en bitcoin skjutit i höjden. Från runt 800 dollar i januari har kursen rusat till nästan 8 000 dollar nu i november.

Den som investerade tidigt och sedan låg kvar har alltså gjort sig en rejäl hacka.

Men vad är egentligen bitcoin – och hur fungerar det?

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Bitcoin är digitala pengar, ibland även kallad för kryptovaluta. Det finns numera över 1 000 olika kryptovalutor på nätet, men bitcoin är utan tvekan den största med ett samlat marknadsvärde idag på runt 120 miljarder dollar, alltså över en biljon kronor.

– En viktig sak att förstå med bitcoin är att det inte finns något specifikt företag eller land bakom det. Som tillgång fungerar det likt guld, värdet bestäms helt enkelt av vad folk är villiga att betala för det, säger Eric Wall, expert på kryptovalutor hos finansteknikbolaget Cinnober, till Nyheter24.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Bitcoin uppstod 2009, men än idag är det oklart vem eller vilka det var som egentligen uppfann det. En användare som kallade sig Satoshi Nakamoto lade ut koden på ett publikt nätforum, men försvann sedan när fler och fler förstod potentialen och hjälpte till att utveckla det som idag är bitcoin.

Syftet med bitcoin var att göra det möjligt att betala och skicka pengar över internet utan inblandning från en tredje part, alltså till exempel en stat eller en bank.

– Någon listade ut hur man kunde skapa digitala tillgångar som inte gick att duplicera så som det annars går att göra med vanliga datorfiler. Att lösa det problemet i ett datorsystem som ska vara öppet för vem som helst att använda är oerhört komplicerat. Det är därför det tog till 2009 innan någon löste det, säger Eric Wall.

Uppfinningen som gjorde detta möjligt är en teknik som kallas för blockchain, eller blockkedja på svenska.

– Det är ett sätt för datorer i ett nätverk att skapa en databas tillsammans, säger Eric Wall.

I bitcoins fall kan man säga att blockkedjan är en stor publik och decentraliserad loggbok där alla transaktioner registreras helt öppet i så kallade block. Det här betyder också att vem som helst kan följa alla transaktioner hela vägen tillbaka till den första.

Alla dessa block sitter ihop som en kedja – en blockkedja.

Bildkälla: Pixabay

Blockkedjetekniken anses vara extremt säker.

När en transaktion registreras måste den nämligen godkännas i de olika blocken. Om ett block därför skulle bli hackat skulle de övriga blocken reagera och inte godkänna transaktionen. För att hacka bitcoin krävs det alltså att man hackar samtliga datorer som är uppkopplade till nätverket, vilket i princip anses som omöjligt.

Alla i nätverket måste dessutom förhålla sig till samma regler, och för att kolla att alla följer reglerna används kryptografi.

– I bitcoin är dessa regler konstruerade på ett genialt vis som gör det lönsamt att vara med och driva och öka säkerheten av systemet, vilket har gjort att bitcoin har fått ett eget liv på sätt och vis, som en slags digital organism som inte går att stänga ner, säger Eric Wall.

Bildkälla: Pixabay

Man kan köpa bitcoins på olika växlingssajter och kryptobörser runt om i världen. Sedan förvarar man sina bitcoins i en så kallad bitcoinplånbok.

– Bitcoin har potentialen att bli ett överlägset sätt att förvara värde på än något vi har i dag just eftersom att den är digital och immun mot inflationsåtgärder såsom staters penningpolitik. Jag tror att människor kommer att häpna när de börjar inse potentialen som finns i bitcoin, säger Eric Wall.

Se också klippet där sparekonomen Claes Hemberg förklarar hur du enkelt håller koll på den vanliga börsen:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du kunna tänka dig att investera i bitcoin?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Rejält vinstlyft för SEB

Storbanken SEB redovisar en vinst före kreditförluster och påförda avgifter på 13,5 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med 12,6 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars redovisar en ökad rörelsevinst. För första kvartalet landade vinsten på 6,8 miljarder kronor jämfört med 6,3 miljarder kronor samma period föregående år.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.