Tisdag 7 Dec
Stockholm

5 saker du behöver veta om SpaceX uppskjutning av Falcon Heavy

Falcon Heavy blev en lyckad historia
Tisdagen 7 februari 21:45 svensk tid lyfte Heavy Falcon från Cape Canaveral, Florida och blev då den kraftfullaste rymdraket sedan Nasas Saturn V togs ur bruk 1973. Med på resan fanns Elon Musks Tesla, en röd Roadster vars förare är dockan Starman. Foto: TT/Montage

Tisdagen 7 februari 21:45 svensk tid lyfte Falcon Heavy från Cape Canaveral, Florida, och blev då den kraftfullaste rymdraket sedan NASAs Saturn V togs ur bruk 1973. Här är det 5 mest uppseendeväckande sakerna med uppskjutningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Gårdagen blev något av en milstolpe för SpaceX och Elon Musk när de lyckades skicka upp rymdraketen Falcon Heavy.

I och med den lyckade uppskjutningen blev Falcon Heavy den kraftfullaste raketen sedan NASA valde att pensionera Saturn V-raketen 1973. Detta innebär även att Falcon Heavy just nu är århundradets mest kraftfulla raket. 

Uppskjutningen av Falcon Heavy får oss att börja drömma om att människan ännu en gång ska kunna komma till månen och kanske till och med till mars. 

Men den lyckade uppskjutningen är inte bara ett steg närmare målet att få upp fler människor i rymden utan om du tittade på uppskjutningen så bjöds du även på en hel del uppseendeväckande saker. 

Här är de 5 mest intressanta sakerna som vi tar med oss från uppskjutningen av Falcon Heavy.

1. Den röda Tesla Roadster som skickades upp var Elon Musks egna

Under testuppskjutningen av Falcon Heavy valde SpaceX att skicka med Elon Musks egna Tesla. Valet har kritiserats av många som menar att SpaceX borde ha skicka upp något viktigare än en Tesla med den kraftfullaste raketen sedan 1973. 

Men även om valet att skicka upp en Tesla i rymden har kritiserats så är den lyckade uppskjutningen av Falcon Heavy fortfarande ett kvitto för SpaceX att de på enbart 7 år lyckats med bedriften att färdigställa raketen.  

Elon Musks Tesla Roadster

2. Högtalarsystemet i Roadstern kommer att spela David Bowie på högsta volym

Två år innan Nasa slutade använda Saturn V släppte David Bowie låten Life On Mars. Låten kan sägas ha förevigats med Falcon Heavy eftersom att den nu spelas på högsta volym i Elon Musks Tesla Roadster ut i rymden.

Finns det liv på Mars frågar sig David Bowie, kanske inte, men det finns i alla fall en röd Tesla Roadster någonstans ute i rymden.  

David Bowie förevigad av SpaceX

3. SpaceX och Elon Musk skickade ett meddelande till oss alla

När Falcon Heavy hade kommit upp i rymden så visades en bild av bilens instrumentbräda där Elon Musk hade lämnat ett meddelande till Starman, dockan som är förare av Roadstern, men även till alla oss andra som tittade på uppskjutningen. 

Meddelandet är kort och i versaler står det "Don't Panic". Meddelandet är en referens från Douglas Adams bok Liftarens guide till galaxen. En bok som ska ha varit Elon Musks favorit i ungdomsåren. 

Don't Panic

4. Dockan Starman befinner sig i rymden för första gången

Dockan Starman som är föraren av Elon Musks Tesla är ytterligare en hyllning till David Bowie och hans låt Starman som kom ut 1972. Trots att SpaceX har kritiserats för att skicka upp onödig last med Falcon Heavy så kan man inte annat än skratta åt humorn i deras val av last som följt med i testuppskjutningarna.

För vad sägs om att skicka upp ett osthjul? Det är precis vad SpaceX skickade upp ombord på rymdfarkosten Dragon den 8 december 2010.

Starman i en röd Tesla Roadster

5.  Stora delar av Falcon Heavy går att återanvända

Den lyckade uppskjutningen av Falcon Heavy gav inte bara ett positivt besked sett till att man lyckades med att skjuta upp rakten. Man lyckades även med bedriften att landa två av tre startraketer på jorden igen.

Detta innebär att man kommer kunna använda dem igen under framtida uppskjutningar. Framtiden är här! 

Startraketer från Falcon Heavy landar säkert på jorden

I spelaren ovan kan du se delar av tisdagskvällens uppskjutning av Falcon Heavy. 

Tycker du att man borde använt raketen till något viktigare?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela