Sa-kan-du-kolla-pasvenska-serierutomlands
Så kan du kolla på svenska serier utomlands - Foto: Pixabay

Semesterräddnignen: Så kollar du på svenska serier utomlands

Semester är härligt – men att avbryta sitt serietittande desto tråkigare. Något som troligtvis drabbar dig om du tittar på SVT Play eller annan svenskbaserad streamningtjänst. Men oroa dig inte, det finns en lösning! Och den är enklare än du kan tro.


Även på semestern kan serie-suget vara stort, men tyvärr kan det bli svårt om du tittar på svenskbaserade streamingtjänster. Som tur är finns det en lösning och den är enklare än du kan tro!

Därför blockeras du

Först och främst – varför stoppas du plötsligt från att se din favoritserie? 

Jo, många streamingtjänster använder sig av något som kallas geolokalisering. Det här innebär att servern läser av ditt IP-nummer och på det sättet får reda på vart i världen du befinner dig. Om servern upptäcker att du är utomlands kan den då på grund av upphovsrätt blockera en del material. 

Bildkälla: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Men det finns sätt att ta sig förbi detta – helt lagligt!

Såhär gör du

Det du måste göra är att lura din dator att du fortfarande är i Sverige, vilket är mindre krångligt än det låter. Installera helt enkelt ett tilläggsprogram som låter dig ändra VPN-inställningar – alltså din dators fysiska adress, enkelt sagt. 

Här finns både gratis- och betallösningar att välja mellan. Dock är gratisversionerna kända för att lagga och  fungerar ofta tvivelaktigt, så det kan vara värt att investera en liten slant. Till exempel erbjuder webbläsaren Chrome ett säkert program för en mindre peng. 

Bildkälla: Pixabay

När du väl laddat ner ditt tilläggsprogram är det dags för den tekniska biten, som lyckligtvis inte är så teknisk. Det enda du måste göra är att gå in i programmets inställningar och ändra land till Sverige och vóila – du kan titta vidare på din favoritserie!

Bildkälla: Pixabay

Helt lagligt

Du behöver inte heller oroa dig för att bryta några lagar,  det enda materialet som är olagligt att ta del av på nätet är innehåll som har laddats upp utan tillstånd. Dock kan enskilda streamingtjänster ha egna riktlinjer för hur de ser på saken, så kom ihåg att läsa dessa först. 

Läs även: Såhär får du en snabbare dator med bara ett klick

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du utomlands i sommar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.