Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Semesterräddnignen: Så kollar du på svenska serier utomlands

- 24/05/2019, 13:20 -

Semester är härligt – men att avbryta sitt serietittande desto tråkigare. Något som troligtvis drabbar dig om du tittar på SVT Play eller annan svenskbaserad streamningtjänst. Men oroa dig inte, det finns en lösning! Och den är enklare än du kan tro.

Även på semestern kan serie-suget vara stort, men tyvärr kan det bli svårt om du tittar på svenskbaserade streamingtjänster. Som tur är finns det en lösning och den är enklare än du kan tro!

Därför blockeras du

Först och främst – varför stoppas du plötsligt från att se din favoritserie? 

Jo, många streamingtjänster använder sig av något som kallas geolokalisering. Det här innebär att servern läser av ditt IP-nummer och på det sättet får reda på vart i världen du befinner dig. Om servern upptäcker att du är utomlands kan den då på grund av upphovsrätt blockera en del material. 

Geolokalisering
Bildkälla: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Men det finns sätt att ta sig förbi detta – helt lagligt!

Såhär gör du

Det du måste göra är att lura din dator att du fortfarande är i Sverige, vilket är mindre krångligt än det låter. Installera helt enkelt ett tilläggsprogram som låter dig ändra VPN-inställningar – alltså din dators fysiska adress, enkelt sagt. 

Här finns både gratis- och betallösningar att välja mellan. Dock är gratisversionerna kända för att lagga och  fungerar ofta tvivelaktigt, så det kan vara värt att investera en liten slant. Till exempel erbjuder webbläsaren Chrome ett säkert program för en mindre peng. 

Dator utomlands
Bildkälla: Pixabay

När du väl laddat ner ditt tilläggsprogram är det dags för den tekniska biten, som lyckligtvis inte är så teknisk. Det enda du måste göra är att gå in i programmets inställningar och ändra land till Sverige och vóila – du kan titta vidare på din favoritserie!

Dator
Bildkälla: Pixabay

Helt lagligt

Du behöver inte heller oroa dig för att bryta några lagar,  det enda materialet som är olagligt att ta del av på nätet är innehåll som har laddats upp utan tillstånd. Dock kan enskilda streamingtjänster ha egna riktlinjer för hur de ser på saken, så kom ihåg att läsa dessa först. 

Läs även: Såhär får du en snabbare dator med bara ett klick

Ska du utomlands i sommar?