Roman Abramovitjs lyxjakt Eclipse har lagt till i Marmaris.
Roman Abramovitjs lyxjakt Eclipse har lagt till i Marmaris. - Foto: TT

Abramovitj placerar lyxjakter i Turkiet

Två lyxjakter som tillhör den ryske oligarken Roman Abramovitj har lagt till i Turkiet, rapporterar lokala medier.Landet är inte med i de omfattande sanktionsprogram som många andra länder riktat mot Ryssland.


Under tisdagsmorgonen förtöjde Roman Abramovitjs 160 meter långa lyxjakt Eclipse i Marmaris i sydvästra Turkiet. Det är hans andra lyxbåt att placeras i landet, enligt turkiska tidningar som hänvisar till spårningssajter för sjötrafik.

Roman Abramovitj äger det brittiska fotbollslaget Chelsea och är en av de ryska affärsmän som omfattas av sanktioner mot Ryssland som EU beslutade om förra veckan.

Hans 140 meter långa Solaris har tidigare setts i turistorten Bodrum. När Solaris anlände till Turkiet protesterade en grupp ukrainare i en gummibåt och ropade slagord.

"Ni är inte välkomna här. Nej till krig i Ukraina. Stick iväg ryska båt, stick iväg", ropade de enligt turkiska medier.

Flera västländer har beslagtagit liknande lyxjakter och andra tillgångar med koppling till rika ryssar. Tanken är att sanktionerna ska fungera som ett påtryckningsmedel mot Vladimir Putin genom att bland annat rikta in sig på hans närmast förtrogna.

Turkiet har starka band till Ryssland och har uppgett sig vara villigt att medla mellan Ryssland och Ukraina.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!