Pjotr Aven är en av de ryska oligarkerna.
Pjotr Aven är en av de ryska oligarkerna. - Foto: Dmitri Lovetsky/TT, Wiki Commons, Pixabay

Ryske oligarken om sanktionslivet: "Får vi ha städare eller chaufför?"

Livet efter sanktioner för de ryska oligarkerna blir inte lätt, menar bankdirektören Pjotr Aven som bedrövat ifrågasatte livet utan varken städare eller chaufför.


Västvärlden har den senaste månaden infört en rad sanktioner mot Ryssland efter deras invasion av Ukraina.

Sanktionerna innebär flertalet begränsningar i handlingsfriheten för det Putin-ledda landet, och görs i ett försök att pressa Vladimir Putin att avbryta invasionen av Ukraina.

Han är Vladimir Putins närmsta oligark

En av de oligarker vars finansiella situation påverkas är 67 år gamla Pjotr Aven, Rysslands tidigare utrikesekonomiska minister och enligt EU en av Putins närmsta oligarker, rapporterar Business Insider.

Dagen innan Europa frös transaktioner med Ryssland åkte han runt till olika bankomater med sin fru i London för att ta ut så mycket kontanter som möjligt.

"Förstår inte hur vi ska överleva"

Han riskerar att utvisas från Storbritannien om mindre än 20 dagar, en situation som blir svår att motsätta sig eftersom ingen jurist vill jobba med ryssar, menar Aven. Att det är svårt att protestera mot sanktioner är nämligen en sedvana.

I en intervju med Financial Times grämer sig Aven över sanktionerna som enligt honom förstörde hans liv:

– Kommer jag att få ha en städare eller en chaufför? Jag kan inte köra bil. Min styvdotter kanske får köra. Vi förstår inte hur vi ska överleva, säger han.

Är du nyfiken på vilka oligarker som är världens mäktigaste, och vad de tjänar? Här kan du läsa om det.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!