Marine Le Pen vill förbjuda bärandet av slöja i offentliga miljöer.
Marine Le Pen vill förbjuda bärandet av slöja i offentliga miljöer. - Foto: Hendrik Osula/AP/TT och Carina Johansen/NTB/TT

Franska presidentkandidaten Le Pen vill bötfälla slöjbärare

Högerextrema presidentkandidaten Marine Le Pen säger i en intervju med franska radion RTL att hon vill bötfälla de som bär slöja i offentliga utrymmen.


Frankrike har under de senaste åren infört lagar som begränsar bruket av bland annat heltäckande slöjor och andra religiösa symboler i vissa sammanhang.

Marine Le Pens senaste utspel, tre dagar före presidentvalet på söndag, skulle innebära ytterligare restriktioner för Frankrikes muslimska befolkning.

— Människor skulle få böter, på samma sätt som att det är olagligt att inte använda bilbälte, säger hon till radion.

Föreslår folkomröstning om slöjbärande

För att inte bryta mot konstitutionen, vilket Marine Le Pens förslag om att bötfälla slöjbärare riskerar att göra, så vill hon instifta bötesstraffet först efter en folkomröstning. Hon säger i intervjun att hon är säker på att detta är "vad fransmännen vill".

Marine Le Pen utmanar Emmanuel Macron

Marine Le Pen (med nationalistiska partiet Nationell samling, RN) är i nuläget den kandidat med bäst chanser att utmana sittande president Emmanuel Macron (mittenpartiet Republiken på väg, LREM).

Enligt den senaste mätningen från opinionsinstitutet Ipsos har skulle 27 procent av befolkningen rösta på Macron, medan Le Pen är den näst mest populära kandidaten med 20,5 procent.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!