Kriget i Ukraina – Tjernobyl
Ukrainska militärer vid kärnkraftverket i Tjernobyl. - Foto: Oleksandr Ratushniak/TT och Efrem Lukatsky/TT

Ryska soldater uppges ha stulit radioaktiva prover från Tjernobyl

Enligt ukrainska myndigheter har 133 starkt radioaktiva substanser försvunnit från kärnkraftverket i Tjernobyl. Ukrainas energiminster säger att flera av de ryska soldaterna har exponerats för så mycket strålning att de inte kommer leva länge till.


Den ukrainska myndighet som övervakat Tjernobyls säkerhetszon varnar för att det saknas 133 starkt radioaktiva substanser. Dessa försvann samtidigt som de ryska styrkorna övergav anläggningen, enligt myndigheten, rapporterar Dagens Nyheter

Myndigheten uppskattar att strålningen från de 133 proverna ska vara 7 miljoner becquerel. 

Ryska soldater ska ha tagit med sig prover från Tjernobyl

På sin Facebooksida skriver den ukrainska myndigheten att man tror att de ryska soldaterna tog med sig proverna som souvenirer. 

”Om man bär på sig en sådan ’souvenir’ i två veckor får personen garanterat brännskador och sjukdomar till följd av strålningen som inte går att bota”, skriver myndigheten.

Den ukrainska atomenergimyndigheten Energoatom menar att de ryska styrkorna har utsatts för “betydande doser” av strålning under de fem veckor de befann sig vid kärnkraftverket. 

Gulaschenko om ryska soldaterna i Tjernobyl: "Högst ett år kvar att leva"

Ukrainas energiminister German Gulaschenko sa till ukrainska Pravda att en del av de ryska soldaterna har exponerats för så mycket strålning att några av dem troligtvis bara har ett år kvar att leva, rapporterar Dagens Nyheter

– De grävde upp jord som innehöll radioaktiv strålning, samlade in radioaktiv jord som de sedan använde i säckar för att bygga skydd, de andades in partiklar från detta, sa Gulaschenko efter att ha besökt området i fredags.

– Efter att ha levt med den typen av strålning i en månad har de högst ett år kvar att leva. Eller snarare, de kommer inte att leva, de kommer långsamt att dö av sin sjukdom.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!