Belarusiska aktivister har publicerat den läckta övervakningsvideon.
Belarusiska aktivister har publicerat den läckta övervakningsvideon. - Foto: CCTV och Felipe Dana/TT

Listan avslöjar – stöldgodset som ryska soldater uppges skicka hem

Rapporterna om att ryska soldater plundrar privata hem i Ukraina blir allt fler. Belarusiska aktivister har lyckats avslöja exakt vad som stulits och vart det har skickats, från ett postkontor i staden Mazyr.


Det finns många vittnesmål om att ryska soldater stjäl från ukrainska hem, och när civila nu återvänder möts de ofta av plundrade lägenheter och hus. 

Ukrainare har berättat om att vitvaror, hemelektronik, kläder, leksaker och annat har stulits från deras hem. I vissa fall har de ryska soldaterna sprejat bokstaven “Z, symbolen för den ryska invasionen, på väggarna eller dörrarna i hemmet, rapporterar Dagens Nyheter. 

Soldater uppges komma till Belarus med stöldgods från Ukraina

Enligt underrättelsetjänster från väst omgrupperar nu Ryssland, och en stor del av styrkorna som dras tillbaka kan sättas in i en offensiv i Donbass. Många av soldaterna hamnar först i Belarus, då det är den närmaste vägen ut från Ukraina. 

Vittnen från distriktet i Homel i Belarus har berättat att många soldater kommer med stora mängder stöldgods som de antingen tar med sig hem eller försöker sälja. 

Filmen visar ryska stölder – plundrade tillhörigheter skickas hem

I en video släppt av belarusiska aktivister, som Nyheter24 tidigare har rapporterat om, syns ett flertal ryska soldater köa för att skicka hem stulna tv-apparater, elsparkcyklar, tvättmaskiner och smycken från ett ryskt postkontor i den belarusiska staden Mazyr. 

I den mer än tre timmar långa filmen syns ryska soldater sända i väg hundratals paket.

Aktivisterna har nu även publicerat ett register över soldaternas namn, inklusive exakt vad var och en av dem har postat iväg, samt vart godset har skickats. 

Under dagen som övervakningsvideon är filmad, den 2 april, skickade soldaterna iväg mer än två ton gods bara från det kontoret. 

De flesta paketen skickades till den sibiriska staden Rubtsovsk. Men det dokumenterades även försändelser till Novosibirsk, Omsk, Moskva och andra ryska städer. 

Det här skickar de ryska soldaterna hem från Ukraina

Följande är några exempel på vad flera ryska soldater skickade iväg. 

● X skickade 450 kilo, bland annat verktyg, högtalare, ett bord och ett tält till Rubtsovsk.

● X skickade 255 kilo, reservdelar och en elsparkcykel, till Rubtsovsk.

● X skickade 140 kilo, reservdelar och luftkonditionering, till Ussurijsk.

● X skickade 100 kilo, verktyg och flera tv-apparater, till Rubtsovsk.

● X skickade 60 kilo, batterier och datorutrustning, till Gornjak.

● X skickade 60 kilo, kläder och fiskeutrustning, till Birobidzjan.

Källa: Dagens Nyheter 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!