Den ryske oligarken Roman Abramovitj. Arkivbild.
Den ryske oligarken Roman Abramovitj. Arkivbild. - Foto: TT

Uppgifter: Abramovitj vill få i gång nya samtal

Den ryske oligarken Roman Abramovitj försöker återuppta fredssamtalen mellan Ryssland och Ukraina, enligt personer med insyn i händelserna.En talesperson för Abramovitj säger dock att han inte befinner sig i Kiev.


Fredssamtalen har avstannat sedan världen chockades av bilderna från staden Butja utanför Kiev. Bilderna visade tydliga spår av krigsbrott efter att de ryska styrkorna dragit sig tillbaka.

Den ryske miljardären Roman Abramovitj har fungerat som en informell medlare sedan kriget inleddes i februari. Vilken roll Abramovitj haft i samtalen är oklart, men enligt BBC bekräftar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Abramovitj erbjudit sig att medla och att han deltagit i flera olika samtal under mars.

Hittills har dock samtalen inte lett till konkreta framsteg. I förra veckan sade Rysslands president Vladimir Putin att samtalen nått en "återvändsgränd" .

Under lördagen publicerades en ukrainsk intervju med Zelenskyj som även han sade att samtalen nått en återvändsgränd "eftersom vi inte förhandlar om vårt territorium och vårt folk".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!