Överstelöjtnant Joakim Paasikivi och bild från kriget i Ukriana.
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi fasar nu inför vad han kallar för ett nytt skede för kriget i Ukraina: "Likadana scener som i Butja". - Foto: Pontus Lundahl/TT och Serhii Nuzhnenko/AP/TT

Paasikivis fruktan – nytt skede för kriget: "Fullskalig offensiv"

Förödelse och ren skräck fortsätter att plåga Ukraina, och än ser experter inget slut på kriget. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi tror snarare att kriget är på väg in ett nytt skede – som kan leda till ännu en massaker av civila.


Det är närmare två månader sedan den ryska invasionen av det nu krigsdrabbade Ukraina inleddes. Otaliga liv har släckts och flera städer är förstörda till oigenkännlighet.

Under tisdagen inkom uppgifter att ett stålverk i Mariupol, en hamnstad som ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj menar snart är helt kontrollerad av Ryssland, stormats av ryska separatister. Läs mer om det här.

Presidenten meddelar även att slaget om Donbass inletts.

— Oavsett hur många ryska soldater som forslas hit, kommer vi slåss. Vi kommer att försvara oss. Varje dag, sade han i ett videotal på meddelandetjänsten Telegram.

Foto: Felipe Dana/AP/TT

Paasikivi: Nytt skede för kriget i Ukraina

Nu tror överstelöjtnant Joakim Paasikivi att kriget i Ukraina är på väg in ett nytt skede.

– Jag tror att det är en förberedelse för en fullskalig offensiv. Man beskjuter hela fronten, 50 mil, med artilleri, säger han till SVT och trycker samtidigt på att det inte innebär att kriget inte är på väg att nå sitt slut.

Paasikivi menar på att även om det skulle vara så att Ryssland utropar en ny folkrepublik i Cherson och säger att de har en seger, så kommer kriget troligtvis fortsätta en lång tid framåt.

Fruktar fler scener likt de i Butja

Sedan krigets första dagar har vittnesmål såväl som bilder visat på förödelsen i landet – inte minst från staden Butja, där civila ska ha avrättats på öppen gata och har beskrivits som en ren massaker. Något som Paasikivi nu är rädd kommer att upprepa sig.

- Jag fruktar att vi kommer få se likadana scener som i Butja. Det finns inga tecken på att de ryska förbanden plötsligt hittat moral någonstans, säger Joakim Paasikivi till SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!