300 kriminella som dömts till utvisning från Danmark kan få avtjäna sina straff i Kosovo. Arkivbild.
300 kriminella som dömts till utvisning från Danmark kan få avtjäna sina straff i Kosovo. Arkivbild. - Foto: TT

Danmark hyr 300 fängelseplatser i Kosovo

Danmark hyr 300 fängelseplatser i Kosovo och ska skicka dit fångar som är dömda till utvisning.Men hyresavtalet får kritik av kriminalvårdarnas fack.


Den danske justitieministern, Nick Hækkerup (S) har undertecknat ett avtal med Kosovos justitieminister Albulena Haxhiu om att Danmark ska få möjlighet att hyra 300 platser i fängelset i staden Gjilan i sydöstra Kosovo. Dömda kriminella som ska utvisas från Danmark kan därmed få avtjäna sitt straff i fängelset i Kosovo istället för på dansk mark.

Hækkerup benämner avtalet, som dock ännu inte är godkänt av Folketinget och parlamentet i Kosovo, som "banbrytande".

— Jag tycker att det är helt utmärkt att vi kan få de dömda utslängda så fort som möjligt, säger han.

Dömda kan få betala för sjukvård

Bakgrunden till avtalet är att det redan idag saknas både platser och personal på danska fängelser, och att läget kan komma att förvärras. Det finns i dagsläget cirka 4 000 interner i danska fängelser och enligt en prognos från Kriminalvården kan den siffran komma att öka till över 5 000 år 2025.

Nick Hækkerup hoppas att alla praktiska detaljer kring fångplatserna i Kosovo ska vara klara under första kvartalet 2023. Internerna har bland annat rätt till att avtjäna sitt straff under förhållanden som liknar de i danska fängelser. Därför måste fängelset i sydöstra Kosovo byggas om till dansk standard. De dömda kan dessutom behöva ha en privat sjukförsäkring i fängelset och Hækkerup ser gärna att det blir de dömda som själva får betala den.

Kritik mot avtalet

Ordförande i kriminalvårdarnas fackförbund, Bo Yde Sørensen, är kritisk.

— Min utgångspunkt är att en rättsstat ska kunna lösa sina problem inom landets gränser. Jag fruktar att det blir en logistisk mardröm för Kriminalvården och den danska staten, säger han.

Även forskningsinstitutet Dignity, det danska institutet mot tortyr, är oroat.

— Vi kommer att övervaka genomförandet av avtalet mycket noga, inklusive om Danmark följer alla internationella åtaganden, skriver chefen för Dignity, Rasmus Grue Christensen, på Twitter.

Även i Sverige har frågan om fängelseplatser utomlands lyfts. Mot bakgrund av det danska initiativet ställde Tobias Andersson (SD) i februari 2022 en skriftlig fråga till regeringen om den tänkte "agera för att utreda frågan om att hyra anstaltsplatser utomlands?".

Morgan Johansson (S) svarade: "En effektiv och säker kriminalvård, anpassad till individuella förutsättningar och behov, har tagit lång tid att bygga upp och den har bidragit till att återfallen i kriminalitet har minskat över tid. Denna utveckling ska fortsätta och den ska fortsätta på svensk mark. Att hyra fängelseplatser utomlands kan inte ersätta behovet av fler platser i Sverige. Det är inte heller en lösning som Kriminalvården själv efterfrågar".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!