Kriget i Ukraina
Sedan Putin inledde invasionen av Ukraina har ett flertal oligarker rapporterats döda. - Foto: Johan Nilsson/TT och Mikhail Klimentyev/TT

Oligarkerna som hittats döda – under mystiska omständigheter

Flera rika ryska oligarker rapporteras ha hittats döda sedan årets start, efter vad som utreds som självmord. Men de udda omständigheterna kring dödsfallen väcker frågor.


Sedan invasionen av Ukraina har hela världens blickar, och västvärldens sanktioner, riktats mot Rysslands elit – president Vladimir Putin och hans nära allierade oligarker. 

Under årets tidiga månader har ett flertal medlemmar av Rysslands toppskikt uppgetts ha hittats döda under vad många bedömer vara märkliga omständigheter. Nu ställer sig utredare frågan huruvida det rör sig om självmord – eller mord. 

Oligarkerna Vladislav Avajev och Sergej Protosenja hittade döda 

De ryska oligarkerna Vladislav Avajev och Sergej Protosenja, samt deras respektive familjer har i förra veckan hittats döda, något som Nyheter24 tidigare rapporterat om.

I båda fallen rapporteras oligarkerna först ha mördat sina familjemedlemmar, för att därefter begå självmord – men händelserna väcker stora frågetecken. 

I fallet kring Sergej Protesenja har spansk polis inte uteslutit teorin att det rör sig om ett maskerat trippelmord, skriver Omni, och refererar till tidningen El Punt Avui. 

Enligt tidningen hittades inga blodspår på Sergej Protosenjas kropp, trots att hans fru och dotter rapporteras ha huggits ihjäl. Strumpor ska också ha används för att inte lämna fingeravtryck på en yxa och kniv.  

Oligarken Vasily Melnikov uppges hittad död 

Förra månaden hittades också den ryske miljardären Vasily Malnikov död i sin lägenhet i den ryska staden Nizhny Novgorod tillsammans med sin fru och två söner, enligt den ryska tidningen Kommersant, rapporterat av Newsweek. Dödsorsaken uppges vara knivhugg. 

Enligt Kommersant fastställde polisutredningar att Melnikov dödade sin fru och sina söner innan han begick självmord. 

Enligt Newsweek har grannar och släktingar till Melnikov gått ut och sagt att de har svårt att tro att oligarken ligger bakom det påstådda mordet av sin familj. 

Före sin död var Melnikov verkställande direktör på det medicinska företaget MedStom. Företaget uppges har drabbats hårt av sanktionerna mot Ryssland i efterdyningarna av invasionen av Ukraina. 

Oligarken Mikhail Watford uppges hittad död

Den ukrainskfödde ryske olje- och gasmagnaten Mikhail Watford, 66, hittades död i sitt hem i Surrey, Storbritannien, den 28 februari. 

Watford hittades  av en trädgårdsmästare hängd i sitt garage, enligt The Daily Mail. Polisen i Surrey har sagt att omständigheterna kring hans död inte var suspekta, enligt BBC

Watford bodde i huset tillsammans med sin estniska fru Jane och sina tre barn. 

Oligarken Alexander Tyulyakov uppges hittad död

Den 25 februari hittades Gazproms biträdande generaldirektör för företagssäkerhet, Alexander Tyulyakov, död i en stuga nära Sankt Petersburg, enligt den ryska tidningen Gazeta, skriver Newsweek. 

Tyulyakovs kropp ska ha hittats hängd i hemmets garage. Polisen hittade en lapp bredvid hans kropp som fick utredarna att tro att oligarken hade tagit livet av sig. 

En utredare som arbetar med Tyulyakovs död berättade för den oberoende ryska tidningen Novaya Gazeta att Gazproms egen säkerhetstjänstpersonal spärrade av brottsplatsen och stängde ut poliserna, rapporterar Newsweek. 

Leonid Shulman uppges hittad död

Det första dödsfallet kopplat till den ryska energijätten Gazprom skedde innan den ryska invasionen av Ukraina ens påbörjades. 

I januari ska den 60-årige, högt uppsatta chefen på Gazprom, Leonid Shulman, ha hittats död i badrummet i en stuga i Leningradregionen. Bredvid honom hittades en lapp som fick polisen att tro att han tog sitt liv, enligt Gazeta och den ryska mediegruppen RBS, rapporterar Newsweek

Enligt RBC har Gazprom själva sagt att de utredde Schulmans död, och han ska även ha varit sjukskriven när han dog. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!