Segerdagen 9 maj
Putin förväntas utropa seger i Ukraina vid firandet den 9 maj. - Foto: Vladimir Astapkovich/TT och AP/TT

Då startar Putin storkriget – enligt analysen

Putin förväntas utropa seger i Ukraina vid firandet den 9 maj. Men en ny rapport spår att det snarare blir det motsatta – att Putin på Segerdagen förklarar storkrig, och i stället mobiliserar för en långdragen konflikt.


Den 9 maj infaller "Segerdagen", det årliga firandet av Sovjetunionens seger över Nazi-Tyskland. Rysslands mål är sannolikt att åstadkomma tydliga framgångar i kriget inför firandet.

Många experter är överens om att den ryske presidenten Vladimir Putin då måste kunna visa upp någon form av militär vinst i Ukraina. 

Analysen inför Segerdagen: Kriget kommer eskalera 

Men de brittiska forskarna Jack Watling och Nick Reynolds, vid den ansedda tankesmedjan Royal United Services Institute, gör en annan analys av upptrappningen till 9 maj än vad många andra bedömare har gjort. 

Tankesmedjan hävdar i en ny rapport att Rysslands agerande den senaste tiden snarare tyder på att kriget kommer eskalera från den 9 maj. 

"Förberedelsen för en längre kamp"

”Det framstår som allt mer sannolikt att den ryska regeringen, snarare än att proklamera seger, i stället kommer att använda den 9 maj som dagen då ’den militära specialoperationen’ officiellt formuleras om till ’krig’. Omläggningen mot mobilisering pekar också mot förberedelsen för en längre kamp”, skriver de i rapporten

Brittiska försvarsministern Ben Wallace har även han varnat för att den ryske presidenten kan komma att använda Segerdagen för att kalla in trupper för “ett krig mot världens nazister”.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!