Madeleine McCann försvann för 15 år sedan.
Madeleine McCann försvann för 15 år sedan. - Foto: AP/TT och Paulo Duerte/AP/TT

15 år av spekulationer – Madeleine inte hittad

Knappt fyraåriga Madeleine McCann försvann från familjens semesterboende i Portugal en torsdagskväll i maj 2007. På tisdagen är det 15 år sedan försvinnandet och fallet skulle preskriberas. Fortfarande finns det dock möjlighet att åtala en misstänkt man.


Fakta: Fallet Madeleine McCann

Madeleine McCann försvann när den engelska trebarnsfamiljen McCann semestrade i Luz vid Portugals sydvästra hörn 2007.

På kvällen den 3 maj åt föräldrarna middag med vänner på hotellanläggningens restaurang. De tre barnen – Madeleine, snart 4, och tvillingarna Amelie och Sean, 2 – sov i lägenheten och föräldrarna tittade till dem regelbundet. Vid 22-tiden slog mamma Kate larm: Madeleine var inte kvar i sin säng.

Ett intensivt sökande inleddes, och pågick hela natten. Huvudteorin var att någon hoppat in genom ett fönster och tagit med sig den sovande treåringen.

Dagarna efteråt pekade vittnen ut flera olika män i området som misstänkta i fallet. Gerry och Kate McCann stannade kvar hela sommaren i Portugal i hopp om att hitta dottern. I september klassade portugisisk polis föräldrarna själva som misstänkta. Paret flög hem till England, och misstankarna avskrivs sedan.

Månaderna blev till år. Brittisk och portugisisk polis grälar om vem som borde göra vad, och 2010 anklagade Gerry McCann myndigheterna för att inte leta tillräckligt intensivt.

Vittnen har genom åren sagt sig ha sett Madeleine i alltifrån Danmark till Marocko.

Sedan sommaren 2020 är den tyske nu 45-årige mannen misstänkt för mord i fallet.

Källor: BBC med flera brittiska änmedier

Den tysk som misstänks för mord i samband med Madeleine McCanns försvinnande blev för en och en halv vecka sedan formellt anklagad i fallet. Att misstankegraden stärktes gör att myndigheterna har skaffat sig mer tid för att ta fram bevis för ett eventuellt åtal mot honom.

Madeleines föräldrar Kate och Gerry McCann välkomnar de portugisiska myndigheternas beslut att göra den tyske 45-åringen till formellt misstänkt.

"Detta återspeglar framsteg i utredningen, som genomförs av de portugisiska, tyska och brittiska myndigheterna", skriver de i ett uttalande.

Det är inte alla som tror att beslutet egentligen har med framsteg i utredningen att göra, utan snarare att preskriptionstiden närmade sig med stormsteg och att det var ett sätt att kunna fortsätta utredningen. Enligt åklagaren i Portugal fattades beslutet dock inte på grund av tidsbrist utan snarare för att det finns "starka indikationer" på ett brott, skriver BBC.

En brittisk polis vid en sökinsats efter Madeleine McCann i Praia da Luz i södra Portugal 2014.

Madeleine McCann försvann i Portugal

Madeleine McCann försvann under en familjesemester på en turistanläggning i Algarve i Portugal den 3 maj 2007. Hennes syskon – tvååriga tvillingar – sov i samma rum som henne medan föräldrarna lämnade lägenheten för att äta.

Senare samma kväll upptäcktes att ett fönster stod öppet i lägenheten och att Madeleine var borta. Hon har fortfarande inte hittats, trots omfattande sökinsatser och stor publicitet världen över.

Den tysk som nu har blivit formellt misstänkt för att ha legat bakom försvinnandet arbetade regelbundet i Algarve under den aktuella tiden och befann sig i närheten av semesteranläggningen under natten då flickan försvann, enligt mobildata. Han avtjänar för närvarande en fängelsedom i Tyskland. Enligt tysk polis har han tidigare vid mer än ett tillfälle dömts för sexualbrott mot barn.

Flygblad med Madeleine McCanns bild fastsatta på en bil i Praia da Luz i Portugal 2008.

Enorm uppmärksamhet mot McCann-fallet

Fallet har genom åren rönt enorm uppmärksamhet och lett till mängder av teorier, spekulationer och ledtrådar som inte har mynnat ut i något åtal. Fallet har också tagits upp i många filmer, serier, dokumentärer och böcker.

Enligt vissa kritiker har de parallella utredningarna i Portugal och Storbritannien inverkat negativt på utredningen.

— Det borde ha varit mer samarbete och mindre konkurrens, för det verkade som att den portugisiska polisen var på den ena sidan och den brittiska på den andra, säger den portugisiske journalisten João Mira Godinho som har följt fallet på nära håll, till den spanska nyhetsbyrån EFE.

Enligt honom har även brittiska mediers stora intresse och olika publicerade teorier om vad som hänt försvårat utredningen.

Föräldrarna: Hoppas på återförening

Efter försvinnandet stannade familjen McCann i Portugal i flera månader i hopp om att kunna flyga hem tillsammans med Madeleine. De fick dock återvända utan henne under hösten 2007.

Polisen i Tyskland utreder händelsen som mord, men föräldrarna ger inte upp hoppet:

"Även om möjligheterna verkar vara liten har vi inte har gett upp hoppet om att Madeleine fortfarande är vid liv och att vi kommer att återförenas med henne", skriver de i sitt uttalande.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

1 timme sedan
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.